Kina pružila ruku suradnje Bidenu: Važno je da se američka politika prema Kini vrati objektivnosti i razumu

wang yi Screenshot

Šef kineske diplomacije u petak je ponudio suradnju na ključnim prioritetima novoizabranog američkog predsjednika Joea Bidena, upozorivši da je puno američkih kritičara Pekinga stvorilo atmosferu”makartizma”, ignorirajući zajedničke interese.

Kritizirajući agresivni pristup predsjednika Donalda Trumpa, ministar vanjskih poslova Wang Yi izrazio je nadu u povratak dijaloga i “međusobno povjerenje” dvije najveće svjetske ekonomije nakon što Biden preuzme vlast 20. siječnja.

“Važno je da se američka politika prema Kini vrati objektivnosti i razumu što je prije moguće”, rekao je Wang u virtualnom obraćanju Azijskom društvu sa sjedištem u New Yorku.

Wang je rekao da je Kina vidjela “prostor za suradnju” s Bidenom po pitanju tri od četiri problema koje je budući predsjednik prepoznao kao prioritete: covid-19, ekonomski oporavak i klimatske promjene. Četvrti prioritet koji je Biden naveo bila je rasna ravnopravnost.



Nadamo se da ćemo proširiti suradnju

Po pitanju pandemije, Wang je rekao da Peking i Washington mogu surađivati u proizvodnji cjepiva i pomaganju drugim zemljama.

“Nadamo se da ćemo proširiti suradnju te putem dijaloga prebroditi razlike”, rekao je Wang.

Trumpova administracija kaže da desetljeća američkih interakcija s Kinom nisu urodila plodom, optuživši Peking za u krađu intelektualnog vlasništva, špijunažu i prisilu drugih zemalja preko svojih infrastrukturalnih projekata.

Posljednjih mjeseci, državni tajnik Mike Pompeo okončao je programe razmjene Amerikanaca koje su financirali Kinezi te je postrožio vizna pravila za kineske studente kao i za članove Komunističke partije i njihove obitelji, što bi moglo utjecati na stotine milijuna ljudi.

“Vidimo ponovnu pojavu makartizma koji ugrožava normalne međunarodne razmjene”, rekao je Wang, referirajući se na vještičji lov na komuniste u američkoj vladi koji je predvodio republikanski senator John McCarthy poslije Drugog svjetskog rata.

Neodgovorna presumpcija krivnje

Wang je optužio neimenovane visoke američke dužnosnike za “neodgovornu presumpciju krivnje i emotivno iskaljivanje.”

“Ignoriraju mnoge zajedničke interese i prostor za suradnju između dvije zemlje i inzistiraju na tome da je Kina glavna prijetnja”, rekao je Wang.

“Ovo je kao krivo kopčanje gumba na odjeći. Već na početku su krivo postavili stvari.”

Nove zabrane tehnologije

Trumpova administracija nije pokazala znakove popuštanja čvrstog stava prema Kini u svome posljednjem mjesecu na vlasti.

U petak, ministarstvo trgovine reklo je da nameće restrikcije za 77 subjekata kojima će trebati posebna dozvola za primitak napredne američke tehnologije.

Ciljani subjekti uključuju dva istaknuta sveučilišta – Pekinški institut za tehnologiju, koji je navodno tražio američku opremu za potrebe kineske vojske, te sveučilište Tianjin, koje je optuženo za krađu gospodarskih tajni.

Četiri tvrtke su također optužene za pomoć Kini u izradi DNK mape građana, što je kampanja za koju su aktivisti rekli da služi za kontrolu manjina, osobito ujgurskih muslimana.

“Korumpirano i nasilno ponašanje Kine unutar i izvan granica šteti interesima američke nacionalne sigurnosti, potkopava suverenitet naših saveznika i partnera te krši ljudska prava i dostojanstvo etničkih i religijskih manjinskih skupina”, rekao je ministar trgovine Wilbur Ross.

Pompeo optužio Kinu da nastavlja ometati istragu WHO-a 

Pompeo je odvojeno obilježio godišnjicu otkrića prvog slučaja covida-19 u Wuhanu kako bi naglasio prvotno ušutkavanje liječnika koji su podigli glas o zarazi koja je dosad usmrtila više od 1.6 milijuna ljudi diljem svijeta.

Optužio je Kinu da nastavlja ometati istragu Svjetske zdravstvene organizacije o pojavi virusa, dok je Trump naredio izlazak SAD-a iz organizacije.

“Također se bavi prodajom cjepiva kojemu nedostaju osnovne informacije o sigurnosti i efikasnosti, zbog temeljnog nemara prema transparentnosti i odgovornosti po pitanju rezultata kliničkih ispitivanja”, rekao je Pompeo u vrijeme kad je SAD počeo masovno cijepljenje nakon intenzivnog truda Zapada.

“Oba djelovanja dovode kineske građane, a i svijet, u rizik”, rekao je Pompeo.

Biden, koji je uložio značajan trud u diplomaciji s Kinom kao potpredsjednik, složio se da Peking predstavlja globalni izazov te je pozvao na snažniji odgovor u kontekstu ljudskih prava.

No očekuje se da će zauzeti manje ratoboran stav od Trumpa, dok je njegov vjerojatni državni tajnik Antony Blinken, spominjao potencijalnu suradnju na polju klimatskih promjena i pandemije.

Komentari