Kina optužila dva zatočena Kanađana za špijunažu

Kremlj

Kineski tužitelji objavili su u petak da su podignuli optužnicu protiv dva zatočena kanadska državljana zbog špijunaže, u slučaju koji je izazvao diplomatski spor Pekinga i Ottawe.

Bivši diplomat Michael Kovrig i poduzetnik Michael Spavor uhićeni su krajem 2018. pod optužbom ugrožavanja nacionalne sigurnosti, malo nakon što su kanadske vlasti, po američkom nalogu, uhitile u Vancouveru financijsku direktoricu Huaweija i kćer osnivača te kineske tvrtke Meng Wanzhou.

Kina je više puta uputila zahtjev za puštanjem Meng te je upozorila Kanadu da bi se mogla suočiti s posljedicama zbog pomaganja SAD-u u slučaju Meng.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova je u prosincu objavilo da su završili istragu o Kovrigu i Spavoru te da je slučaj predan tužiteljstvu.



Kovrigov je slučaj dodijeljen tužiteljima u Pekingu, a Spavorov tužiteljima u sjeveroistočnoj pokrajini Liaoning. Podizanje optužbe znači da bi formalno suđenje uskoro moglo početi.

Kanada je poručila da su uhićenja “arbitrarna”.

Prošloga mjeseca odbijen je zahtjev Meng Wanzhou protiv izručenja u SAD, čije tužiteljstvo optužuje Meng za bankarsku prijevaru.

Trenutno se Meng nalazi u kućnom pritvoru u Vancouveru.

Nedavno su njeni odvjetnici pokrenuli novi zahtjev na kanadskom sudu.

Komentari