Kina lansirala dvije balističke rakete na Južnokinesko more nakon novih sankcija SAD-a

profimedia

Raste napetost na Dalekom istoku, prije svega u odnosima između dviju mega-država: Kine i SAD-a.

Nakon što su Sjedinjene Države uvele nove sankcije protiv Kine zbog njenih radova na nasipanju otoka, koje je ta zemlja pokrenula još 2013. g. u spornim akvatorijima na koje prava polažu Filipini, Vijetnam i Japan i koja su bogata nalazištima ugljikovodika, uslijedila je kineska diplomatsko-vojna reakcija.

Hongkonški medij South China Morning Post danas navodi kako je Kina u srijedu, 26. kolovoza, lansirala dvije balističke rakete u smjeru Južnokineskog mora, što se povezuje s upozorenjem SAD-u, koji u tu zonu šalje sve više vojnih brodova i zrakoplova.

Radilo se o raketama DF-26B i DF-21D, lansiranim s kineskog kopna.



U četvrtak, 27. kolovoza, kinesko Ministarstvo vanjskih poslova prosvjedovalo je protiv novih američkih sankcija prema kineskim tvrtkama zbog njihovog sudjelovanja u građevinskim radovima u Južnokineskom moru, i izrazilo spremnost na poduzimanje odlučnih mjera za zaštitu interesa svojih građana i tvrtki. Kinesko MVP navodi kako se svi radovi odvijaju na kineskom teritoriju i da to nema ništa zajedničkog s militarizacijom toga prostora (od strane SAD-a), piše Geopolitika News.

Komentari