Kina koristi novu taktiku protiv Tajvana: Optužuju ih za špijunažu

kremlin

Kina je otvorila novu frontu u kampanji pritiska na Tajvan nizom optužbi za špijunažu i priznanjima koja su objavljena na televiziji, što je demokratski Tajvan osudio kao zamku i još jedan razlog zašto se ljudi boje posjetiti Kinu.

Kina smatra Tajvan dijelom svog teritorija i najavila je da će ga jednoga dana pripojiti.

Tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen kaže da Tajvan neće izazivati, ali će se braniti.

Kineska državna televizija od nedjelje navečer prikazuje zarobljene navodne tajvanske špijune koji su djelovali u Kini.Oni su priznali zločine.

Kina je operacijom Grmljavina-2020. razbila stotine slučajeva, koje su orkestrirali tajvanski obavještajci kako bi “infiltrirali i oštetili” te uspostavili špijunsku mrežu, navodi državna televizija.

Taipei navodi da Kina zarobljava Tajvance te da “priznanje” zločina pred televizijom prije suđenja predstavlja ozbiljno kršenje pravnog postupka.

Tajvanski premijer Su Tseng- chang je rekao novinarima u utorak da Kina “stvara teror”.

Tajvanske su vlasti zabrinute zbog sigurnosti građana Tajvana u Kini.

“Mislite o rizicima”, rekao je Wang Ting-yu, visokopozicionirani zastupnik vladajuće Demokratske progresivne stranke (DPP) i član parlamentarnog odbora za vanjske poslove i obranu.

“Svaki Tajvanac, neovisno o političkom opredjeljenju, vjerovanju ili stranačkoj pozadini jednostavno je oruđe za kineske komuniste”, dodao je.

Komentari