Kina je zabranila BBC zbog reportaže o mučenjima i seksualnom nasilju nad ujgurskim ženama u logorima

Profimedia

Kineski regulator za audiovizualne sadržaje objavio je u četvrtak da je zabranio emitiranje BBC-a u Kini, potez koji je London nazvao “neprihvatljivim napadom na slobodu medija”.

Peking drži da su sadržaji međunarodnog informativnog kanala “ozbiljno” prekršili smjernice na snazi u toj zemlji.

Nadležno tijelo je priopćilo da je BBC World News prekršio načelo po kojem “informacije moraju biti točne i poštene i ne smiju dovoditi u pitanje nacionalne interese Kine”, pa više ne dopušta BBC-u emitiranje u Kini.

Zabrana je nastupila nakon što je BBC 3. veljače emitirao reportažu o mučenjima i seksualnom nasilju nad ujgurskim ženama u kineskim logorima.BBC žali zbog te odluke Pekinga. “Razočarani smo što su kineske vlasti odlučile poduzeti tu mjeru”, izjavila je glasnogovornica britanskog kanala. “BBC je najveći međunarodni informativni kanal na svijetu i pokriva teme iz cijelog svijeta pošteno, nepristrano bez straha i naklonosti”.

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab je upozorio na “neprihvatljivu povredu slobode tiska”.

“Kina ima jednu od najrigoroznijih ograničenja slobode medija i interneta na svijetu i posljednja mjera samo ruši ugled Kine u svijetu”, ocijenio je britanski šef diplomacije u tvitu.

Američki State Department je naveo da “apsolutno osuđuje” zabranu emitiranja BBC-a.

Komentari