Kina je pritvorila djelatnicu Bloomberg Newsa, kažu da je ugrozila nacionalnu sigurnost

Kineske vlasti privele su kinesku državljanku koja radi za Bloomberg News u Pekingu, pod sumnjom da je ugrozila nacionalnu sigurnost, izvijestio je Bloomberg u petak.

Prema izvješću, Haze Fan je viđena kako napušta stambenu zgradu u pratnji pripadnika snaga sigurnosti odjevenih u civilnu odjeću.

“Kinesku državljanku, gospođu Fan, priveo je Ured za nacionalnu sigurnost u Pekingu, prema važećem kineskom zakonu o sumnji u uplitanje u kriminalne aktivnosti koje ugrožavaju nacionalnu sigurnost. Slučaj se trenutno istražuje. Gospođi Fan su zagrantirana prava koja joj pripadaju te je obaviještena njezina obitelj”, Bloomberg je citirao kineske vlasti.

“Vrlo smo zabrinuti za nju te aktivno razgovaramo s kineskim vlastima kako bismo bolje razumjeli situaciju. Nastavljamo raditi sve što je u našoj moći kako bismo je poduprli, dok tragamo za više informacija”, rekla je u priopćenju poslanom Reutersu Bloombergova glasnogovornica.



Fan je radila za Bloomberg od 2017. godine, a prije toga je radila za CNBC, CBS, Al Jazeeru i Reuters.

Kineski državljani koji rade za strane medijske kuće u Kini su okarakterizirani kao medijski asistenti.

Strani mediji u Kini nalaze se pod rastućim pritiskom, dok je Kina ove godine izbacila veliki broj stranih novinara zaposlenih u američkim medijskim organizacijama tako što je otkazala njihove novinarske akreditacije uslijed pogoršavanja situacije između Pekinga i Washingtona.

Komentari