Kina, Japan i Južna Koreja nastavljaju suradnju u svrhu denuklearizacije Sjeverne Koreje

kremlin

Kineski, japanski i južnokorejski čelnici složili su se u utorak da čvršće surađuju u svrhu postizanja miroljubive denuklearizacije u Sjevernoj Koreji.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae In, japanski premijer Shinzo Abe, kineski premijer Li Keqiang sastali su se na samitu u Chengduu u središnjoj Kini.

“Tri države nastavit će surađivati radi rješavanja problema na politički način”, rekao je Li  na konferenciji za novinare u glavnome gradu pokrajine Sečuana.

Moon je istaknuo da je mir između dviju Koreja “u interesu triju država”, objavila je novinska agencija Yonhap.



Zabrinutost zbog Sjeverne Koreje povećale su se nakon što je Pjongjang SAD-u odredio svršetak godine kao krajnji rok za ublažavanje sankcija obećavši “božićni poklon” ne budu li ispunjeni njegovi zahtjevi.

Posebni američki predstavnik za Sjevernu Koreju odbacio je krajnji rok.

Unatoč prijetnji sankcijama iz Pjongjanga, Abe je primijetio da je važno u cijelosti primijeniti rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda na Sjevernu Koreju da se “zadrži zamah” u pregovorima između Pjongjanga i Washingtona.

Abe je osudio nedavne sjevernokorejske pokuse s projektilima  nazvavši iz “ozbiljnom prijetnjom” regionalnoj sigurnosti, objavio ej Kyodo news.

Trojica čelnika također su obećala promicati multilateralnu slobodnu trgovinu u regiji i prihvaćanje zajedničke izjave o suradnji sljedećih desetljeća.

Komentari