Kijev zahvalio Johnsonu na podršci u ključnom trenu, Rusija likuje zbog odlaska

Foto: Twitter

Ukrajinsko predsjedništvo zahvalilo je u četvrtak britanskom premijeru Borisu Johnsonu na potpori u “najtežim trenucima” ruske invazije, nedugo nakon objave njegove ostavke na dužnost čelnika Konzervativne stranke, koja otvara put odlasku s mjesta premijera.

“Hvala Borisu Johnsonu što je razumio prijetnju ruskog čudovišta i što je uvijek bio na čelu potpore Ukrajini” te što je “preuzeo odgovornost u najtežim vremenima”, napisao je na Twitteru savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoliak.

Podoliak je dodao da je Boris Johnson osoba koja je od početka sukoba u Ukrajini stvari nazivala pravim imenom.

Ruski političari slave pak u četvrtak pad Borisa Johnsona nazivajući britanskoga premijera “glupim klaunom” koji je dobio zasluženu nagradu za naoružavanje Ukrajine u sukobu s Rusijom.



Johnson, glavno lice kampanje Brexit iz 2016. godine, koji je pobijedio na izborima 2019. nakon čega je Ujedinjeno Kraljevstvo izveo iz Europske unije, objavio je u četvrtak da daje ostavku nakon što su ga odbacili ministri i većina konzervativnih članova parlamenta zbog niza skandala.

Kremlj je kazao da nije ljubitelj Johnsonova lika i djela.

“Mi se njemu ne sviđamo, pa ni on nama”, kazao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nedugo prije nego li je Johnson objavio da daje ostavku u Downing Streetu.

U govoru u kojemu je objavio da odlazi s mjesta vođe Konzervativne stranke, no da planira ostati premijerom dok se ne izabere njegov nasljednik, Johnson se obratio narodu Ukrajine i obećao da će Britanija “nastaviti podržavati njihovu borbu za slobodu koliko god dugo treba.”

Rusi su bili okrutni u svojoj ocjeni uloge Johnsona, koji je nedavno svojim kolegama kazao da bi htio ostati na vlasti dulje no Margaret Thatcher, stalna neprijateljica bivšeg Sovjetskog Saveza, koja je bila britanska premijerka od 1979. do 1990.

Ruski tajkun Oleg Deripaska kazao je putem Telegrama da je ovo “neslavan kraj” za “glupog klauna” čiju će savjest teretiti “deseci tisuća života u besmislenom konfliktu u Ukrajini”.

“Klaun odlazi”, kazao je Vjačeslav Volodin, govornik donjega doma ruskoga parlamenta. On je jedan od glavnih ideologa u ratu protiv Rusije do posljednjeg Ukrajinca. Europski vođe trebali bi razmisliti kamo vodi takva politika.”

Čak i prije nego li je predsjednik Vladimir Putin naredio invaziju 24. veljače Johnson je opetovano kritizirao Putina, te ga prikazao kao bezobzirnog i potencijalno iracionalnog vođu Kremlja koji ugrožava svijet svojim ludim ambicijama.

Nakon invazije, Britanija je zbog Johnsona postala jednom od najvećih zapadnih pristaša Ukrajine, te je slala oružje i nametnula neke od najtežih sankcija Rusiji u modernoj povijesti, te poticala Ukrajinu da porazi jake ruske oružane snage. Dvaput je putovao u Kijev kako bi se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

 

Komentari