KATASTROFA U NJEMAČKOJ Raste broj mrtvih, deseci su nestali, evakuiraju stanovništvo

Poplave u Njemačkoj/ilustracija Foto: screenshot

U Njemačkoj su i dalje katastrofalne poplave u kojima je dosad poginulo preko 100 osoba, a deseci su nestali, objavile su tamošnje vlasti. Ujedno traju evakuacije stanovništva iz pogođenih gradova u Belgiji i Nizozemskoj.

Tako je iz središta Maastrichta u Nizozemskoj evakuirano 10 tisuća građana kojima prijeti izlijevanje rijeke Maas. Slično je i u Roermondu koji se nalazi na njemačko-nizozemskoj granici.

U Nizozemskoj je porastao vodostaj rijeka zbog obilnog priliva iz rijeka u brdskim dijelovima Njemačke i Belgije.

Ranije su na evakuaciju pozvale gradske vlasti Liegea u Belgiji u kojoj je poginulo šestero ljudi.



Broj žrtava na sjeveru njemačke savezne pokrajine Porajnje-Falačka popeo se na 28, a u susjednoj Sjevernoj Rajni-Vestfaliji na 31 čime je ukupan broj poginulih u Njemačkoj porastao na 59, izvijestile su pokrajinske vlasti.

U oblasti Eifel na sjeveru Porajnja-Falačke još uvijek se traga za 50 do 70 osoba koje su nestale prilikom urušavanja šest zgrada.

Brana je nestabilna zbog velikog pritiska vode

Oko 100 kuća u okrugu Ahrweiler, koje je najteže pogođeno izlijevanjem rijeke Ahr, smatra se trajno neupotrebljivima. Blizu brane Steinbach u Sjevernoj Rajni–Vestfaliji evakuirano je oko 4500 stanovnika nakon što su vještaci ustvrdili da je brana zbog velikog pritiska vode nestabilna.

U Ruhrskoj oblasti s više od pet milijuna stanovnika građanima je preporučeno da prokuhavaju vodu jer je došlo do onečišćenja.

Voda rijeke Mosel (Moselle) poplavila je i dijelove antičkog središta grada Triera blizu granice s Luksemburgom. Ondje su evakuirane bolnica i starački dom.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja se nalazi u posjetu Washingtonu rekla je da je šokirana prirodnom katastrofom i izrazila sućut obiteljima žrtava.

Pogođenim krajevima obećala je “brzu i nebirokratsku” pomoć vlade.

“Možete biti sigurni da će sve razine države učiniti sve da spase životi, ukloni opasnost i ublaže patnje”, rekla je Angela Merkel. Takvu brzu pomoć obećao je i vicekancelar i ministar financija Olaf Scholz.

Pomoć poplavom pogođenim područjima u Njemačkoj i u zemljama Beneluksa ponudili su predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i britanski premijer Boris Johnson.

Zbog obilnih kiša na zapadu Njemačke došlo do poplava, urušile se kuće, poginulo najmanje šest osoba

Komentari