Katalonski ‘šef diplomacije’ odstupio zbog prikrivanja seksualnog uznemiravanja

Alfred Bosch, glavni dužnosnik za vanjske poslove regionalne vlade Katalonije, odstupio je u utorak s funkcije pod optužbom da je prikrivao seksualno uznemiravanje u svom uredu.

Šef njegovog kabineta Carles García Hernández osumnjičen je za kontinuirano maltretiranje zaposlenica. Optužile su ga da im se neprimjereno obraćao, slao im seksističke poruke i komentare, s insinuacijama da se nađu nasamo.

“Njegovi sastanci s nekim zaposlenicama produžili bi se do trenutka kada nikoga više nije bilo u uredu, a sastanke je često organizirao izvan radnog vremena. Seksistički jezik i šale sa seksualnim sadržajem bile su uobičajene”, izvijestile su katalonske novine Ara.

Za to se saznalo u prosincu, a Bosch je 24. siječnja otpustio Garcíju Hernándeza bez objašnjenja i otvaranja protokola propisanog za slučajeve seksualnog zlostavljanja. Zbog toga ga je vladajuća stranka Zajedno za Kataloniju (JxCAT) optužila za prikrivanje slučaja duže od mjesec dana i pokušaj zaštite svog čovjeka od povjerenja u Uredu za vanjsku akciju, institucionalne odnose i transparentnost (službeno ime “katalonskog ministarstva vanjskih poslova”). Predsjednik katalonske vlade Quim Torra zamjerio je Boschu što nije pokrenuo propisani protokol.



U Kataloniji, autonomnoj pokrajini na sjeveroistoku, na vlasti su stranka desnog centra JxCAT i Katalonska republikanska ljevica – ERC, kojoj pripada 58-godišnji Bosch. Obje zagovaraju nezavisnost Katalonije od Španjolske.

ERC je u utorak prihvatio Boshovu ostavku na dužnost.

“Korisniji sam ako odem, nego ako ostanem”, rekao je Bosch na konferenciji za medije u Barceloni gdje nije dopustio novinarima postavljanje pitanja. “Nastojao sam riješiti slučaj navodnih zlostavljanja na način za kojeg sam vjerovao da je najbolji”, napomenuo je.

Njegova ostavka uslijedila je dva dana nakon što su u nedjelju žene diljem Španjolske obilježile Dan žena uličnim prosvjedima protiv zlostavljanja, nasilja i zapostavljanja žena u društvu.

Bosch je u studenome 2018. postao conseller, odnosno „ministar vanjskih poslova“ kako ga nazivaju zagovornici nezavisnosti. Nakon toga je nastavio otvarati katalonske delegacije za promicanje nezavisnosti u svijetu, među kojima i onu u Zagrebu za uspostavljanje odnosa s državama jugoistočne Europe. Zbog toga je dolazio u sukob s tadašnjim španjolskim ministrom vanjskih poslova Josepom Borrellom.

Boscheva ostavka došla je uoči izglednih prijevremenih izbora u Kataloniji, gdje se koalicijski partneri JxCAT i ERC-a razmimolize oko bitnih pitanja vezanih za budućnost teritorija gdje živi 7,5 milijuna stanovnika. Predsjednik vlade Torra najavio je u siječnju izbore, no nije odredio datum.

Mandat aktualnoj vladi, čiji je Bosch bio član, istječe u prosincu 2021.. Zasad je nepoznato tko će zamijeniti Boscha na funkciji.

Komentari