KAP KOJA JE PRELILA ČAŠU Europska pučka stranka izbacit će Orbanov Fidesz iz svojih redova

Twitter

Čelnik Europske pučke stranke (EPP) Donald Tusk u četvrtak je objavio da će ta politička grupacija do kraja godine iz svojih redova izbaciti stranku Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana.

Tusk je u razgovoru za njemački Der Spiegel rekao da mađarski izvanredni zakon možda nije sporan s pravnog gledišta, no da “nema nikakve veze s duhom demokracije”.

“Koliko puta u povijesti smo svjedočili da se političari koriste zakonima donesenima da bi proširili svoje ovlasti? U Njemačkoj vam je to poznato“, kazao je bivši predsjednik Europskog vijeća.

Europska unija kritizira Mađarsku zbog autoritarnog odgovora na pandemiju koronavirusa. Parlament u Budimpešti u kojem većinu ima Orbanova stranka Fidesz izglasao je krajem ožujka zakone koje vladi daju iznimne ovlasti.



Njime se Orbanu daju otvorene ruke da vlada uredbama bez vremenskog ograničenja, a zakon predviđa i visoke zatvorske kazne za sve osobe za koje se ocijeni da ometaju provedbu mjera sprečavanja širenja virusa ili šire lažne informacije.

Tusk nije otkrio kad će biti idući sastanak EPP-a, natuknuvši da bi to moglo biti najranije u rujnu.

“Ali tada će naravno doći vrijeme za donošenje odluke”, zaključio je Poljak.

Komentari