KAOS U AMERICI Ranjena petorica policajaca, Trump prijeti vojskom

Twitter

Najmanje petorica američkih policajaca ranjena su u pucnjavi u nasilnim prosvjedima zbog smrti crnca tijekom brutalnog policijskog privođenja, objavili su policija i mediji, nekoliko sati nakon što je predsjednik Donald Trump rekao da će poslati vojsku ako se neredi ne zaustave.

Trump je u ponedjeljak razbjesnio javnost objavivši fotografiju kako ispred crkve stišće Bibliju nakon što su mu policajci suzavecm i gumenim mecima raščistili put do crkve.

Prosvjednici zapalili trgovački centar

Prosvjednici su zapalili trgovački centar u Los Angelesu, pljačkali trgovine u New Yorku i sukobili se s policijom u St. Louisu u Missouriju, gdje su četiri policajca hospitalizirana s ozljedama koje nisu opasne po život.

Zapovjednik gradske policije rekao je da je oko 200 prosvjednika “skakalo gore-dolje poput luđaka”, pljačkajući i bacajući na policajce pirotehnička sredstva i kamenje.



“Morali smo štititi postaju, bacali su pirotehniku na policajce, rekao je novinarima. “Što se to događa? Kako je to moguće? Gospodin Floyd je ubijen negdje drugdje, a oni uništavaju gradove po cijeloj zemlji.”

Jedan policajac je ranjen u nemirima u Las Vegasu, prenosi novinska agencija AP pozivajući se na policiju. Još jedan je bio “uključen u pucnjavu” u istom području, prenosi agencija.

Trump osudio Floydovo ubojstvo

Trump je osudio ubojstvo Georgea Floyda, 46- godišnjeg Afroamerikanca koji je umro nakon što mu je bijeli policajac prikliještio vrat koljenom na devet minuta u Minneapolisu 25, svibnja te je obećao pravdu.

Govoreći o demonstracijama protiv policijske brutalnosti koji od prošlog tjedna svakodnevno prerastaju u noćno nasilje, rekao je da stvarne prosvjednike ne može nadjačati “bijesna rulja”.

“Gradonačelnici i guverneri moraju uspostaviti sveobuhvatnu policijsku prisutnost dok se nasilje ne uguši”, rekao je Trump. “Ako grad ili država odbiju poduzeti akcije nužne za obranu života i imovine građana, onda ću poslati vojsku i brzo riješiti problem.”

Floydova smrt ponovno je uzrokovala rasne napetosti u politički podijeljenoj zemlji koja je snažno pogođena pandemijom koronavirusa, s time da je među Afroamerikancima disproporcionalno najveći broj slučajeva.

Komentari