Kaos na demokratskim predizborima u Iowi: Rezultati značajno kasne, Trump ih proziva zbog nesposobnosti

bernie sanders / wiki

Kaotični predizbori američke Demokratske stranke u Iowi traju cijeli dan. Zbog tehničkih poteškoća došlo je do značajnog kašnjenja objave rezultata. Još nije jasno hoće li potpuni rezultati uopće izaći.

Prema posljednjim informacijama, rezultati bi trebali biti objavljeni u ponoć po našem vremenu.

Birači su birali između 11 kandidata. Favorit u toj državi je senator Bernie Sanders iz Vermonta, a suparnici su mu bivši potpredsjednik Joe Biden, bivši gradonačelnik Pete Buttigieg i senatorica Elizabeth Warren iz Massachusettsa.

Stranački dužnosnici uvjeravaju javnost da će dobiti točne rezultate glasanja, koji će potvrditi i pisani trag.



Nekoliko sati nakon što su se demokratski birači izjasnili na gotovo 1600 biračkih skupova održanih u školama i drugim javnim prostorima, predsjednik Demokratske stranke Iowe Troy Price rekao je novinarima da se rezultati mogu očekivati danas. No, objave i dalje nema.

Utvrđene su “nedosljednosti”

Iowa je prva savezna država u kojoj su održani predizbori i važan je pokazatelj daljnjih izgleda kandidata za predsjedničku nominaciju.

Stranka je objavila da mora provesti kontrole nakon što su utvrđene “nedosljednosti” u objavljivanju rezultata s biračkih mjesta, što je izazvalo frustriranost među demokratima i kritike republikanaca.

Predsjednik Donald Trump te je predizbore nazvao “potpunom katastrofom”.

“Ništa ne funkcionira, kao kada su vodili zemlju”, objavio je na Twitteru.

Komentari