Kao da Nijemcima poplave nisu bile dosta: Sada prijeti i opasnost od terorizma

Proteklih smo dana dosta pisali o strašnim poplavama koje su pogodile zapadni dio Njemačke. Državu su one strašno pogodile, ali sada im prijeti i opasnost od terorizma.

Tko je Bruno Kahl?

Šef njemačke tajne službe BND Bruno Kahl upozorava da je Islamska država i dalje jednako jaka, iako više ne drži teritoriju „kalifat“. Stručnjaci za terorizam suglasni su u ocjeni da je IS postala moćna globalna mreža.

Posebno upozoravajuće za Nijemce je bilo što im je poruku poslao baš Kahl, čovjek koji i ne daje intervjue baš često, i obično ih koristi kako bi odaslao važnu poruku. Predsjednik Savezne obavještajne službe (BND), koja se bavi inozemstvom, sada upozorava da islamistički terorizam ostaje ozbiljna prijetnja svijetu, dva desetljeća nakon napada od 11. rujna 2001.

Mafija i terorizam

Islamistički terorizam se razvio i koštao je mnogo ljudskih života”, rekao je Kahl za Süddeutsche Zeitung ovog tjedna. Premda nije više bilo terorističkog udara usporedivog sa 11.9., „broj terorističkih aktera se povećao, kao i prijetnja koju predstavljaju”.



Suzbijanje „kalifata” u Siriji i Iraku, te ubojstvo takozvanog kalifa Abu Bakr al Bagdadija 2019. godine jesu bili teški udarci za Islamsku državu. Ali, kako upozorava Kahl, IS se od tada pretvorila u sve širu mrežu koja nema središnju hijerarhiju, baš kao nekad Al Kaida.

„Bilo je pokazatelja da je IS nakon 2019. i gubitka teritorija znatno ojačala“, kaže nam Mirna el Masri iz hamburškog Instituta za globalne i regionalne studije. „Nove okolnosti su protekle godine pogoršale situaciju, i možda zato Kahl sada govori o njoj.”

Kako kaže El Masri, pandemija pogoduje Islamskoj državi jer slabi vlasti u Iraku i širi očaj među ljudima, recimo u izbjegličkim kampovima na sjeveru Sirije. Tamo je sada plodno tlo za regrutiranje novih boraca džihadističke paravojske.

Kolika je stvarna opasnost?

Poput BND-a, i njemačka Služba za zaštitu ustavnog poretka, koja se bavi domaćom sigurnošću, računa da je opasnost od islamista u Njemačkoj jednaka kao i prethodnih godina. Među islamističke napade od prošle godine broji se recimo napad nožem na jedan homoseksualni par u Drezdenu.

Napadač je, kako se vjeruje, bio simpatizer islamista. Jedan od napadnutih je preminuo. Ova Služba upozorava da bi „svakog trena” Njemačku mogli pogoditi i složeni, dobro planirani napadi kakvih još nije bilo u zemlji. Stollenwerk kaže da najveća opasnost prijeti od „vukova-samotnjaka”.

„Recimo od ljudi koji se radikaliziraju preko interneta – jako je teško obavještajnim službama da ih nadgledaju ili spriječe.“ Posljednji izvještaj Službe za zaštitu ustavnog poretka to potvrđuje. Naime, obično takav izvještaj daje statističku procjenu o broju ekstremista u zemlji. Ovog puta se otvoreno priznaje da se ne može procijeniti koliko članova ili simpatizera Islamske države ili Al Kaide živi u Njemačkoj, piše Deutsche welle.

 

Komentari