Kanada i Velika Britanija uvele sankcije Bjelorusiji. Putin se pobunio protiv neviđenog vanjskog pritiska

Twitter

Napetost je dodatno porasla u utorak u vezi s krizom u Bjelorusiji pošto su Kanada i Velika Britanija odlučile uvesti sankcije toj zemlji, a Vladimir Putin se pobunio protiv “neviđenog vanjskog pritiska”.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron koji boravi u posjetu Litvi, sastao se tijekom dopodneva s čelnicom bjeloruske oporbe Svetlanom Tihanovskom i podsjetio da i Europska unija priprema kaznene mjere za bjeloruski režim.

Velika Britanija je istog dana objavila da u dogovoru s Kanadom uvodi sankcije protiv osmero bjeloruskih dužnosnika, pa tako i protiv Aleksandra Lukašenka, zbog gušenja prosvjeda u toj bivšoj sovjetskoj republici.

EU ne priznaje rezultate predsjedničkih izbora i Macron je u nedjelju rekao da Lukašenko “mora otići”.



Francuski predsjednik je usto rekao da je ruski predsjednik Vladimir Putin, glavni saveznik bjeloruskog predsjednika, sklon posredovanju OESS-a.

Emmanuel Macron je zatražio međunarodno posredovanje radi raspisivanja novih predsjedničkih izbora koje bi nadzirala međunarodna zajednica, nakon izbora održanih u kolovozu koje su bjeloruska oporba i zapadne zemlje ocijenile namještenima. “Kao Europljani, učinit ćemo sve što možemo kako bismo pomogli u posredovanju” koje će “odlučno voditi OESS” (Organizacija za europsku sigurnost i suradnju).

“Cilj je miran prijenos vlasti, oslobađanje političkih zatvorenika i raspisivanje slobodnih izbora pod međunarodnim nadzorom”, rekao je.

No Putin je u utorak ocijenio da je Bjelorusija u “teškom položaju” i da je izložena “neviđenom vanjskom pritisku”.

Kremaljski čelnik je rekao da je Moskva spremna pomoći Minsku s kojim održava “dugotrajne veze koje odolijevaju svim olujama”.

Putin je obećao Bjelorusiji pomoć na polju sigurnosti i odobrio zajam vrijedan milijardu i pol dolara.

Bjelorusija je uzavrela nakon izbora 9. kolovoza na kojima se Tihanovska proglasila pobjednicom u utrci s Aleksandrom Lukašenkom koji je na vlasti od 1994.

Oporbena čelnica se sklonila u Litvu dan nakon izbora dok se masovni prosvjedi na ulicama u toj bivšoj sovjetskoj republici guše, a policija uhićuje tisuće prosvjednika.

Komentari