Kamala Harris pozvala Vijetnam na još bliskiji odnos i suradnju s Washingtonom

Twitter

Kako bi se usprotivili “nasilničkom ponašanju” Pekinga u regiji, američka potpredsjednica Kamala Harris u srijedu je pozvala Vijetnam da uspostavi bliže odnose s Washingtonom. 

“Moramo pronaći način da izvršimo i povećamo pritisak na Peking da se pridržava Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora te da se usprotivimo njihovom nasilnom ponašanju i pretjeranom polaganju prava na more”, rekla je američka potpredsjednica.

Ona je razgovarala s vijetnamskim predsjednikom Nguyenom Xuanom Phucom.

Kamala Harris je rekla da agresivna teritorijalna prisvajanja u Južnom kineskom moru predstavljaju “prisilu” i “zastrašivanje”.



Naime, Peking gotovo cijelo Južno kinesko more smatra svojim teritorijem. No, na taj dio pretendira i nekoliko drugih zemalja, uključujući i Vijetnam.

Harris je rekla da će SAD Vijetnamu donirati novi brod obalne straže koji će im pomoći braniti obalni teritorij.

Iz Washingtona također ističu da bilateralne odnose dviju zemalja treba podići na razinu takozvanog “strateškog partnerstva”.

Tijekom posjeta, Kamala Harris je predstavila novi južnoazijski regionalni ured Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), koji se otvara u trenutku kad se Vijetnam suočava s najvećim izbijanjem zaraze od početka pandemije. U zemlji je u porastu broj smrtnih slučajeva od Covida-19.

Komentari