Kako su američke televizije proglasile Bidena za pobjednika?

Twitter

Nakon četiri dana čekanja, neizvjesnosti i napetosti, pet američkih televizija proglasile su Joea Bidena pobjednikom predsjedničkih izbora u razmaku od 15 minuta, počevši od 17.24 sata po srednjoeuropskom vremenu.

CNN je bio prvi, slijedili su NBC i MSNBC 55 sekundi kasnije. CBS je učinio isto u 17.25, a ABC u 17.26 sati.

Sve četiri televizije koriste iste podatke o brojanju glasova i izlazne ankete kako predvidjele pobjednika utrke.

Novinska agencija Associated Press i Fox News, koje surađuju u istraživanju izbornih podataka, objavile su Bidenovu pobjedu nešto kasnije, u 17.40 sati.



Fox je istovremeno s Pennsylvanijom, za Bidena proglasio i Nevadu pa po toj mreži izabrani predsjednik ima najviše elektora, 290.

Fox je, naime, prije dva dana Bidenu pripisao Arizonu, što ostale medijske kuće još nisu učinile pa po njima ima 273 elektora.

Televizije su objavile da je Bidenovo vodstvo u Pennsylvaniji, koje je u subotu doseglo 34 tisuće glasova, dovoljno da zaključe utrku.

“Gledajte, imamo dovoljno prebrojanih glasova i dovoljnu razliku da proglasimo Pennsylvaniju, čak i da dođe do ponovnog prebrojavanja. Mislimo da je matematički nemoguće da se u Pennsylvaniji promijeni poredak”, kazao je gledateljima politički direktor NBC-ja Chuck Todd.

Komentari