Kako se korona probila do jednog od najmoćnijih ljudi na svijetu? Započela je utrka u otkrivanju kontakata

Twitter

Uredi su tijesni, posjetitelji stalni, a šef ne voli da se nose maske. Dobrodošli u Bijelu kuću Donalda Trumpa, u kojoj se koronavirus lako ugnijezdio i zarazio njega samog.

Nakon što je u petak objavljeno da su Donald Trump i supruga Melania zaraženi, počela je utrka u otkrivanju kontakata.

A to nije lako.

Izbjegavanje političkih mitinga u zatvorenom, nošenje maski i poštivanje socijalnog razmaka, ništa od toga nije vrijedilo za Donalda Trumpa. U srijedu ga je na skupu u Minnesoti pratila bliska suradnica Hope Hicks, koja je dan kasnije dobila pozitivan nalaz na koronavirus.



Trumpova kampanja se sada zaustavlja. Skup predviđen za petak na Floridi je otkazan, a u subotu je trebao ići u Wisconsin, dok mu je za sljedeći tjedan u planu bila Arizona.

Dio skupova u kampanji bio je organiziran na otvorenom, ali Trump se prošlog tjedna obratio stotinama svojih pobornika u dvoranama na Floridi i u Georgiji.

Također primio brojne uzvanike u Bijeloj kući kojima je svečano objavio da namjerava sutkinjom Vrhovnog suda imenovati Amy Coney Barrett. Ona je negativna na koronavirus.

Bijela kuća je sa svojim malim prostorijama i hodnicima često prenapučena. Čak se i slavni Ovalni ured brzo napuni suradnicima.

Na primjer, vrlo utjecajni Trumpov zet Jared Kushner radi u jednoj od najmanjih prostorija Bijele kuće, ali “ima dobru lokaciju” jer je tik do predsjednikove privatne blagovaonice, njegove omiljene prostorije.

U Bijeloj kući radi 400 osoba, a osim novinara koji strogo poštuju preporuku o nošenje maski, malo tko od osoblja ima istu naviku. Šef se ionako redovito izrugivao onima koji je nose.

U Bijeloj kući zna biti tijesno, a još je više tako u predsjedničkom zrakoplovu Air Force One, njegovu helikopteru Marine One, ili u limuzini koju zovu “Zvijer”, gdje su putnici u neposrednoj blizini predsjednika.

Hope Hicks je pratila u utorak Trumpa u Cleveland, na prvu debatu s Joe Bidenom i zatim dan kasnije u Minnesotu.

New York Times navodi da je 31-godišnjakinja osjetila prve simptome po povratku iz Minnesote i otišla u izolaciju.

Tijekom debate u Clevelandu, obitelj Donalda Trumpa stigla je s maskama, kao i obitelj Joea Bidena, ali su ih Trumpovi uskoro skinuli.

Trumpovi suradnici uz to nisu nosili zaštitne maske tijekom višednevnih priprema za prvu predsjedničku debatu.

Komentari