KAKO ĆE NOVI PREDSJEDNIK SAD-A UTJECATI NA RH? Stručnjakinja detektirala izvor naše pokornosti

screenshot/hrt

Amerika u utorak bira novog predsjednika države, a birati može između trenutnog predsjednika, Donalda Trumpa i njegova protukandidata, nekadašnjeg potpredsjednika Joea Bidena. Velika je to odluka za Ameriku koja se, kao i ostatak svijeta, bori s pandemijom koronavirusa, ali i erupcijom nasilja i rasizma. Novi predsjednik imat će pune ruke posla u granicama svoje države, no velik utjecaj ta velesila ima i na svijet.

Stoga smo provjerili kako će novi predsjednik, tko god on bio, utjecati na Hrvatsku.

“Bez obzira tko pobjedi, regija je trenutno out of american interest, izvan američkog interesa”, govori nam docentica na Sveučilištu Libertas i predsjednica Hrvatske udruge za međunarodne studije, Jadranka Polović.

“Američka se administracija prilično bavila regijom, no tu se natječe s Europskom unijom (EU)”, pojašnjava pa dodaje: “NATO je pod američkim utjecajem, no znanje i interes Trumpa za regiju poprilično je nisko.”



S druge strane SAD ima drugačiju viziju rješavanja odnosa Srbije i Kosova, a potpisali su i washingtonški sporazum kojim su iskazali svoje ekonomske i političke interese u regiji, navodi stručnjakinja koja pojašnjava cilj tog sporazuma. “Njime su preuzeli sva ulaganja u području energetike i 5G mreže pa su iz priče potpuno izgurali Kinu, velikim dijelom i Rusiju, no najvećim dijelom EU”, govori Polović.

“Trump se neki dan hvalio kako je on sukob koji se nije mogao riješiti godinama, riješio u 20 minuta”, rekla je. “No to je njegov specijalni dužnosnik za Balkan skrojio, a Trump vjerojatno ni ne zna gdje smo”, našalila se.

‘Mi smo pouzdan saveznik’

U svakom slučaju, američki predsjednici imaju tendenciju ostvarivanja velikog utjecaja na Hrvatsku.

“Mi smo sigurno pouzdan saveznik i osjećamo se dužnikom administracije predsjednika Clintona koji je imao veliku ulogu u VRO Oluja, u konačnici u svim akcijama stabilizacije hrvatskih granica”, pojašnjava.

“Teško da bismo to napravili sami. Od tada Amerika ima snažan utjecaj na brojne vanjsko-političke odluke”, ističe pa nudi primjere.

“Kolinda Grabar-Kitarović je bila sklona Trumpu. Ona je i jedna od autorica inicijative Tri mora, no Zoran Milanović, ponudio je pomak u domaćoj politici kao i u vanjskoj”, rekla je. “Mislim da je vrijeme da Hrvatska ima političara koji će promišljati o hrvatskim interesima. On (op.a. Zoran Milanović) ima dugogodišnje iskustvo, kod njega je jasno tko je tko i on definitivno ne želi više Hrvatsku pod pritiskom”, tvrdi.

Ističe i kako je država pod pritiscima i od trenutka kada je odlučeno da želimo pristupiti EU. Tada smo bili primorani riješiti privatizaciju, korupciju… “Nije bilo kraja zahtjevima”, govori pa dodaje: “Mislim da je vrijeme da se Hrvatska riješi pritiska i bude ono što jest”, rekla je Jadranka Polović za Dnevno.

Komentari