KAKO BI IZGLEDAO RAT Iran bi SAD-a napadao na svim poljima, čitav Bliski istok bio bi u plamenu

Iranski dužnosnici u petak su  najavili da će osvetiti smrt generala Kasema Sulejmanija koji je ubijen u Iraku u napadu dronom po nalogu američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Dok iranci prosvjeduju zbog tog čina, a Trump je putem Twittera poručio kako taj general stoji iza smrti ’tisuća ljudi’. Napisao je i kako je Sulejmani ‘planirao ubiti još više ljudi’.

Uoči moguće eksalacije, protal Vox je analizu o tome kako bi izgledao rat između dvije države.

Američka strategija zasigurno bi uključivala ekstenzivnu upotrebu zračnih i mornaričkih snaga. To bi uključivalo bombardiranje iranskih brodova, prizemljenih zrakoplova, raketnih rampi, nuklearnih postrojenja i centara za treninge. Provodili bi i cyber napade na veći dio vojne infrastrukture.



U prvih nekoliko dana i tjedana cilj bi bio značajno oslabiti konvencionalne snage kako bi se Teheran još teže odupro Amerikancima, piše Vox.

“Malo je vjerojatno da bi Iranci kapitulirali. Gotovo je nemoguće zamisliti da će ogromna zračna akcija postići željeni rezultat. Samo će dovesti do eskalacije, a ne do predaje” smatra Michael Hanna, stručnjak za Bliski istok u zakladi Century iz New Yorka.

Faza invazije

Pišu i kako je Trump već signalizirao da ne želi slati kopnenu vojsku u Iran a ne želi ni dugo voditi rat. Također želi i da SAD izbjegne stare ratove, posebno na Bliskom istoku.

Međutim, Trump je okružen i ljudima poput državnog tajnika Mikea Pompea koji su mnogo skloniji invaziji.

Analitičar Eric Brewer smatra da ne postoji opcija iznenadne invazije na Iran. Razloga je više, a jedno od većih pitanja bila bi logistika.

Iran ima gotovo tri puta više stanovnika nego što je Irak imao 2003. godine kada je tamo počela invazija. Također, Iran je veći tri i pol puta od Iraka. Ulazak iz Afganistana značio bi da moraju prijeći dvije pustinje, a ulazak sa zapada nije opcija jer Ankara ne bi dopustila prelazaka preko svojeg teritorija.

Mogli bi pokušati ući na način na koji je to učinio Sadam Husein tijekom iransko-iračkog rata. Radi se o prolazu na jugozapadu zemlje, no to je močvarno područje koje je relativno lako zaštititi.

Trump bi za invaziju trebao i oko 1,6 milijuna ljudi kako bi kontrolirao glavni grad i zemlju. Amerikanci ne mogu toliki broj vojnika smjestiti u regionalne baze.

Totalni rat

Vox piše i kako bi ogromna mreža posredničkih skupina i elitnih postrojbi mogli napraviti kaos na Bliskom istoku. Američke trupe u Siriji slabo su branjene i imaju slabu potporu što ih čini lakim metama, kažu stručnjaci. Amerikanci također imaju tisuće civila, trupa i izvođača u Iraku od kojih mnogi rade u područjima blizu mjesta gdje djeluju iranske milicije.

Iran bi tako mogao aktivirati ekstremne skupine unutar Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i drugih zemalja, te potaknuti Hezbolah da napadne Izrael.

“Iranci mogu eskalirati situaciju na puno različitih načina te na puno različitih mjesta. Imaju sposobnost da naprave veliku štetu” rekao je Hanna.

Totalni rat doveo bi do velikog broja ubijenih, procjenjuje se i u milijunima. Europa je u strahu da bi to dovelo do novog vala izbjeglica što bi dovelo do pritiska na vlade koje još bave izbjeglicama iz Sirije, prenosi Večernji list.

Komentari