Južnoafrička Republika privremeno prekida cijepljenje AstraZeneceom jer pruža minimalnu zaštitu od novog soja

Ilustracija Foto: Profimedia

Južna Afrika prekida privremeno korištenje cjepiva AstraZenece u protiv covida-19 pošto su podaci pokazali da ono pruža minimalnu zaštitu u slučaju južnoafričke varijante koronavirusa.

Ministar zdravstva Zweli Mkhize rekao je u nedjelju da će vlada pričekati savjete znanstvenika o tome kako nastaviti nakon razočaravajućih rezultata u ispitivanjima koja je provelo Sveučilište Witwatersrand.

Studija tog južnoafričkog sveučilišta i sveučilišta Oxford pokazala je da cjepivo ima bitno smanjenu učinkovitost protiv blagog oblika južnoafričke varijante bolesti.

Vlada je kanila AstraZenecinim cjepivom imunizirati zdravstvene radnike pošto je u ponedjeljak primila milijun doza koje je proizveo Serum Institute of India.



Umjesto toga, vlada će ponuditi cjepiva proizvođača Johnson & Johnson te Pfizer idućih tjedana dok stručnjaci budu procjenjivali na koji način se može koristiti AstraZenecino.

“Od idućeg tjedna u četiri sljedeća tjedna očekujemo da će zdravstvene radnike cijepiti proizvodom J&J i Pfizer”, rekao je ministar Mkhize.

Dodao je da će se s cjepivom AstraZenece “pričekati dok znanstvenici ne pruže jasne upute što moramo činiti”.

Među varijantama koronavirusa koje trenutno najviše zabrinjavaju znanstvenike su tzv. britanska, južnoafrička i brazilska varijanta, koje se, čini se, šire mnogo brže od drugih.

Južnoafrička Republika, službeno najteže pogođena virusom na kontinentu s više od 1,5 milijuna slučajeva i više od 46.000 umrlih. Te prve doze bile su namijenjene za 1,2 milijuna zdravstvenih radnika.

Komentari