Južna Koreja najavljuje odlučan odogovor nastavi li Sjever poticati napetosti

screenshot

Južna Koreja najavila je u utorak da će odlučno odgovoriti nastavi li njezin sjeverni susjed poticati napetosti a upozorenje uslijedilo je nakon što je Sjeverna Koreja eksplozivom uništila na međudržavnoj granici ured za vezu, simbol nastojanja za međukorejsko pomirenje.

Uništavanje tog ureda “srušilo je očekivanja svih ljudi koji su se nadali napretku u međukorejskim odnosima i dugotrajnom miru na (korejskom) poluotoku”, izajavio je zamjenik južnokorejskog savjetnika za nacionalnu sigurnost Kim You-geun na brifingu za novinare.

Dodao je kako Južna Koreja smatra Sjevernu Koreju u cijelosti odgovornom za sve posljedice koje mogu proisteći iz ovog čina.

Reagirala Rusija

Rusija je u utorak izrazila zabrinutost zbivanjima na korejskom polutoku pozvavši na suzdržanost nakon čina uništenja sjevernokorejskog ureda za vezu u zoni razgraničenja.



Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov je na konferenciji za novinstvo u Moskvi kazao kako Rusija pozorno motri zbivanja na korejskom poluotoku no za sada ne planira kontakte na visokoj diplomatskoj razini kako bi se napetosti smanjile.

Sjeverna Koreja je ranije tijekom dana potvrdila da je sama odlučila uništiti ured za vezu na svom teritoriju kako bi iskazala nezadovoljstvo “ljudskim ološem i onima koji prikrivaju muljanje” u Južnoj Koreji.

Ured za vezu uništen je u eksploziji a državna novinska agencija Sjeverne Koreje KCNA o tome je izvjestila kako o svjesnom činu čiji je cilj prekinuti veze sa Južnom Korejom što je odgovor na “zahtjeve bijesnog naroda da se ljudski ološ i oni koji prikrivaju prevare prisile da plate za svoje zločine”.

KIM JONG-UN OSTVARIO PRIJETNJU Sjeverna koreja digla u zrak zgradu međukorejskog ureda za vezu

Komentari