Jovanović potvrdio: U Mostaru postoji dogovor o zajedničkom nastupu SDA i SDP-a

Čedomir Jovanović, savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, izjavio je kako su se Stranka demokratske akcije (SDA) i Komšićev Demokratski front dogovorile sa SDP-om i Našom strankom oko zajedničkog nastupa na lokalnim izborima u Mostaru.

U intervju za Federalnu televiziju (FTV) Jovanović je u petak izjavio da, za razliku od Sarajeva, gdje su išli odvojeno, postoji dogovor dva politička bloka, jednoga kojega predvodi SDA i drugog sa SDP-om na čelu, u gradu Mostaru, koji je etnički podijeljen između Hrvata i Bošnjaka.

“Imate Koaliciju za Mostar koja je pomirila neke politike koje su do sada bile nepomirljive. Na jednoj listi su i Bakir (Izetbegović) i (Željko) Komšić, a napravili su u Mostaru dogovor s Našom strankom i SDP-om za neke izborne jedinice. Ono što se nije moglo dogoditi u Sarajevu, dogodilo se u Mostaru”, rekao je Jovanović za Dnevnik D Federalne televizije.

Hrvatske političke stranke u Mostaru duže vremena tvrde kako su dva probošnjačka bloka, kojega predvode SDA i SDP BiH, postigli prešutni dogovor na mostarskim izborima na način da su međusobno izbjegli kandidature u tri većinska izborna područja gdje žive Hrvati kako bi povećali izglede da dobiju mandate za Gradsko vijeće. Uz to čelnik lokalnog SDP-a Arman Zalihić se prijavio kao predstavnik nacionalnih manjina koji na izborima moraju dobiti jedno mjesto u Gradskom vijeću koje broji 35 vijećnika.



Očigledne manipulacije bošnjačke politike 

Hrvatska republikanska stranka (HRS) pozvala je u petak predstavnike SDP-a BiH i Naše stranke u Mostaru da se ograde od dogovora koji je postignut na višoj stranačkoj razini u interesu bošnjačke strane.

“Svojom šutnjom pristajete sudjelovati u očiglednim manipulacijama bošnjačke politike”, priopćili su iz HRS-a.

U nedjelju se nakon 12 godina održavaju lokalni izbori u Mostaru na kojima se bira novi saziv Gradskog vijeća iz kojega se posredno bira i gradonačelnik. Ustavni sud je 2010. osporio odredbe Izbornog zakona o izborima u gradu na Neretvi, nakon pritužbi vezanih uz veličinu izbornih jedinica. Nakon toga niz godina nije bilo moguće postići dogovor između HDZ BiH i SDA o izbornim pravilima za Mostar da bi sredinom ove godine, uz pritiske međunarodne zajednice, dogovor konačno bio postignut dogovor i potom izbori zakazani za 20. prosinca.

Komentari