Još uvijek su prisutne znatne razlike pregovorima EU-a i UK-a

Pixabay

Znatne razlike još postoje u pregovorima o trgovinskom sporazumu između Velike Britanije i Europske unije, rekle su u subotu dvije strane i obećale pojačati napore da postignu sporazum.

Razgovor britanskog premijera Borisa Johnsona i predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, treći nakon ubrzavanja pregovora Londona i Europske unije, bio je analiza stanja pregovora nakon dvotjednih ubrzanih pregovora koji nisu iznjedrili dogovor – napose o osjetljivom pitanju ribolova – što povećava mogućnost da se na kraju ne dođe do dogovora, s potencijalno razornim posljedicama.

I Boris Johnson i von der Leyen rekli su da će se razgovori nastaviti idući tjedan no najveće točke prijepora još su prisutne.

“Premijer je rekao da unatoč nekom napretku (…) znatne razlike još postoje u nizu područja, uključujući fer konkurenciju i ribarstvo”, rekao je Johnsonov glasnogovornik.



Sličnu je poruku iznijela i Von der Leyen.

“Postignut je određen napredak, no nove velike razlike još preostaju uključujući poštenu konkurenciju i ribarstvo”, napisala je na Twitteru.

Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo je EU 31. siječnja i dvije strane pokušavaju postići dogovor o sporazumu koji bi regulirao njihovu trgovinu prije isteka prijelaznog razdoblja 31. prosinca.

Od tada London postupa prema propisima Unije no dvije strane pokušavaju dogovoriti buduće trgovinske odnose.

Obje strane kažu da je sporazum još moguće postići do tada no nema napretka u pregovorima o fer konkurenciji, ribarstvu i rješavanju sporova.

Glavni pregovarači, Michel Barnier koji predstavlja Europsku uniju te David Frost iz Britanije nastavit će razgovore u ponedjeljak u Londonu i udvostručiti će napore da postignu sporazum, rekao je Johnsonov ured.

“Naši će timovi nastaviti raditi idući tjedan”, rekal je i Von der Leyen.

Vrijeme istječe i europski zastupnici u petak su rekli da se sporazum mora postići do sredine studenoga. Pa čak i ako se sporazum postigne, prema izvješću objavljenom ovog tjedna, Velika Britanija i EU suočit će se 1. siječnja s poremećajem velikih razmjera jer sustavi potrebni za provedbu odredbi iz sporazuma o razdruživanju neće biti spremni.

Komentari