Još uvijek nejasna pozadina sinoćnjih nasilnih prosvjeda u Ljubljani

profimedia

Još uvijek nije jasno tko je odgovoran za sinoćnje izgrede u Ljubljani u kojima je, po zadnjim podacima, lakše ozlijeđeno 15 policajaca i nepoznat broj sudionika zbog epidemije zabranjenih prosvjeda, niti što je bio njihov cilj.

Kako je u petak popodne objavio Slovenski radio, među onima koji su izazvali sukobe s policijom i na nju bacali granitne kocke te baklje, na što je ona reagirala suzavcem, vodenim topom i privođenjima, uočeni su i pojedinci iz “kriminalnog miljea”, te privatnih zaštitarskih tvrtki povezanih s vlasnicima lokala u Ljubljani, koji su zbog odluke vlade i epidemije zatvoreni. Stoga se može nagađati da je jedan od motiva događaja koje sada svi osuđuju pokušaj difamiranja vlade od onih kojima je onemogućena dobit i poslovanje, dodaje radio.

Nakon sinoćnjih sukoba s policijom uhićeno je 10 osoba. U međuvremenu se od nereda, u kojima je bilo i napada na novinarske ekipe te oštećivanja gradske imovine, ograđuju i osuđuju takve pojave sve političke stranke i drugi politički akteri i organizacije.

Predsjednik države Borut Pahor kazao je da najstrože osuđuje nasilje kao sredstvo za ostvarivanje političkih ciljeva, jer sve demokratske institucije u zemlji funkcioniraju usprkos pandemiji. Izgrede je kao potpuno neprihvatljive osudila i Slovenska biskupska konferencija, pozvavši sve da poštuju mjere koje je donijela vlada Janeza Janše.

Od nezakonitih prosvjeda ogradio se i ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, ali i skupina “Anonymous Slovenija” koja ih je bila najavila. Skupina je ustvrdila kako su pojedinci koji su se okupili oko parlamenta i umiješali među 500-injak prosvjednika djelovali na svoju ruku kao ‘provokatori’.

Glasnogovornik slovenske policije kazao je još sinoć za medije da cilj prosvjednika nisu bili prosvjedi, nego izazivanje sukoba s policijom, što znači da će policija nastojati identificirati sve koji su se na skupu ponašali nasilno i pokušati ih procesuirati.

Novinarske udruge, kao i oporbene stranke, osudile su napade na policiju, ali i na novinare koji su pratili događanje tijekom nemira.

Među novinarima, ali i u široj javnosti, negativan odjek imaju izjave ministra unutarnjih poslova Aleša Hojsa, člana stranke premijera Janeza Janše, koji krivicu za nerede pripisuje medijima. Po njegovim riječima, za ranjene policajce i nerede koji ‘ne spadaju u mirnu Sloveniju’ krive su medijske kuće, jer su mjesecima davale medijsku potporu ‘biciklističkim’ prosvjedima protiv Janše i njegove vlade, koji traju već mjesecima, ali su se odvijali mirno i uz nadzor policije.

Od Hojsovih izjava distancirao se predsjednik parlamenta i član vladajuće većine Igor Zorčič.

“Krivnju za nasilne prosvjede treba tražiti među onima koji su nasilje provodili, a ne u vladi, oporbi ili medijima, jer nas to udaljava od rješavanja problema koje izaziva epidemija”, naveo je Zorčič u poruci na twitteru.

VIDEO NEREDI U SLOVENIJI Prosvjednici se sukobljavaju s policijom na ulicama Ljubljane

Komentari