Još jedan plin opasno utječe na klimatske promjene? Emisija se može smanjiti smanjenjem bacanja hrane

Ilustracija TV Našice

Dušikov oksid, poznatiji kao plin smijavac inače djeluje kao anestetik i u nekim zemljama koriste ga zubari. Također je i glavni sastojak gnojiva za proizvodnju hrane diljem svijeta, a raste zabrinutost znanstvenika zbog njegovog utjecaja na klimu i okoliš, prenosi IFL Science.

Za razliku od ugljikovog dioksida koji činjenicom da ga se ispušta sve više i više u atmosferu zagrijava površinu Zemlje, dušikov oksid je 300 puta jači i ostaje u atmosferi više od stoljeća. Kako bi se shvatila ozbiljnost tog problema, međunarodni tim znanstvenika s 48 istraživačkih institucija surađivao je kako bi istražio utjecaj tog kemijskog spoja.

Istraživanje o emisijama dušikovog oksida objavljeno je u časopisu Nature, a tim znanstvenika mjerio je razinu emisija uzrokovanih ljudskim i prirodnim djelovanjem između 1980. i 2016. godine. Zaključili su da se globalna razina emisije povećala za 20 posto s naglim porastom u posljednjih 50 godina.

Ove emisije rastu brže od očekivanog uzevši u obzir da je Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC) postavio cilj da se zagrijavanje Zemlje ograniči na manje od 1,5 stupnjeva Celzijevih.



”Autori istraživanja složili su se oko toga da je najveće iznenađenje rezultata činjenica da se aktualni trendovi emisija dušikovog oksida ne idu u prilog ciljevima Pariškog sporazuma”, rekao je za IFL Science profesor Hanquin Tian, jedan od autora istraživanja sa sveučilišta Auburn.

Gotovo 71 posto porasta u emisijama dušikovog oksida dolazi od korištenja gnojiva na bazi dušika, a 16 posto dolazi od krava, odnosno, kravljeg gnojiva.

Profesor Tian ističe da je nekoliko načina da se izbjegne klimatska katastrofa i smanji emisija dušikovog oksida. ”Emisija se može smanjiti poboljšanjem učinkovitosti korištenja gnojiva na bazi dušika i smanjenjem bacanja hranje. Nadalje, biranje organske hrane može puno pomoći u ostvarenju tog cilja. Velike emisije N2O rezultat su korištenja gnojiva na obradivoj zemlji”, rekao je prof. Tian.

Koautor istraživanja, profesor Rob Jackson istaknuo je da je stoka izravno i neizravno odgovorna za znatnu razinu emisija dušikovog oksida, a manja konzumacija govedine i sira poboljšala bi zdravlje ljudi i smanjila emisiju stakleničkih plinova, piše Rtl.hr

Komentari