Johnson & Johnson zaustavio ispitivanje cjepiva nakon što se sudionik razbolio i razvio neobjašnjive nuspojave

Ilustracija

Farmaceutska kompanija Johnson & Johnson objavila je u ponedjeljak da je privremeno obustavila kliničko ispitivanje cjepiva protiv covida-19 nakon što se razbolio jedan od sudionika istraživanja.

Privremeno smo prekinuli sva naša klinička ispitivanja eksperimentalnog cjepiva protiv covida-19, “uključivo kompletno ispitivanje u fazi 3, zbog neobjašnjive bolesti kod jednog pacijenta”, kaže tvrtka u priopćenju.

Taj prekid doveo je do zatvaranja sustava on-line prijava kojima su se tražili sudionici za fazu 3, a sazvan je i neovisan odbor za sigurnost pacijenata.

Neželjeni događaji su “očekivani dio svake kliničke studije, posebno studije ovakvog opsega”, kaže Johnson & Johnson.Protokoli koji su na snazi u kompaniji predviđaju suspenziju studije dok se ne utvrdi je li neželjeni događaj povezan s lijekom ili cjepivom koji se procjenjuju i je li moguće nastaviti ispitivanje.

Dobrovoljce za fazu 3 Johnson & Johnson je počeo tražiti krajem rujna, kako bi dobio ukupno 60.000 sudionika na više od 200 mjesta u SAD-u i u drugim zemljama, objavila je kompanija i Američki nacionalni institut za zdravlje.

Ispitivanja su se osim u SAD-u odvijala u Argentini, Brazilu, Čileu, Kolumbiji, Meksiku, Peruu i Južnoafričkoj Republici.

Johnson & Johnson je 10. kompanija u svijetu koja je došla do treće faze kliničkog ispitivanja.

Kompanija nije objavila druge pojedinosti ali je kazala da su neki sudionici primali placebo te da tek treba utvrditi što je primao dobrovoljac koji se razbolio.

U rujnu, kliničko ispitivanje cjepiva protiv covida-19 koje su razvijali AstraZeneca i Sveučilište Oxford, a smatralo se jednim od onih koja su najviše obećavala, prekinuto je također nakon što je britanski sudionik razvio neobjašnjive nuspojave.

Komentari