Johnson rekao Macronu da se pregovori o odnosima nakon brexita ne mogu vući do jeseni

Britanski premijer Boris Johnson rekao je francuskom predsjedniku da nema smisla produljivati pregovore o odnosima nakon Brexita do jeseni, prigodom posjeta Emmanuela Macrona Londonu na 80. obljetnicu De Gaulleova povijesnog poziva.

“Premijer je pozdravio dogovor o intenziviranju pregovora u srpnju i naglasio da Velika Britanija ne vjeruje da ima smisla da se oni produlje u jesen”, naglašava se u priopćenju koje je objavio ured britanskog premijera nakon razgovora između dvojice čelnika u Londonu.

Ovo je prvo putovanje francuskog predsjednika u inozemstvo nakon krize uzrokovane koronavirusom, u prigodi 80. obljetnice obraćanja generala De Daullea 18. lipnja 1940. Macrona je u zračnoj luci dočekao princ Charles, nasljednik britanske krune.

Posljednje Macronovo putovanje u inozemstvo bilo je u Napulj 27. veljače gdje je sudjelovao na talijansko-francuskom sastanku na vrhu.



Primjerena udaljenost

Francusko izaslanstvo s manjim brojem članova izuzeto je od 14-dnevne karantene koju je London zbog koronavirusa uveo za putnike iz inozemstva.

Ali pravilo fizičke udaljenosti je primijenjeno, barem za fotografiju na kojoj se političari obično rukuju a sada su Johnson i Macron stajali na udaljenosti od dva metra.

Emmanuel Macron i Boris Johnson razgovarali su o aktualnoj pandemiji koronavirusa i o pregovorima o budućim vezama Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije koje London i Bruxelles žele ubrzati u nadi da će se dogovoriti do isteka prijelaznog razdoblja 31. prosinca.

Macron je Johnsonu rekao da Francuska i dalje podupire postizanje dogovora o brexitu, rekao je francuski izvor nakon razgovora dvojice čelnika.

“Francuska je podsjetila da je privržena dogovoru i podupire (europskog pregovarača) Michela Barniera”, rekao je izvor.

Emmanuel Macron ranije je rekao da je Francuska “beskrajno i vječno zahvalna” Londonu. De Gaulle je dan nakon dolaska u London 17. lipnja 1940. pozvao francuske vojnike, inženjere i radnike da mu se pridruže i nastave borbu protiv nacističke Njemačke unatoč primirju koje je zatražio maršal Petain.

“Što god se dogodilo, vatra francuskog otpora ne smije se i neće se ugasiti”, rekao je na kraju svog glasovitog govora.

‘kolijevka francuske slobode’

Pošto je tijekom jutra u Parizu održao komemoraciju u povodu povijesnog poziva Francuzima da nastave borbu s nacističkom Njemačkom, francuski predsjednik je zrakoplovom doputovao u britansku prijestolnicu i dodijelio joj odličje Legiju časti jer je bila “kolijevka slobodne Francuske” i “posljednje uporište nade u času kada se činilo da je sve izgubljeno”.

Tijekom jutra u Parizu Macron je posjetio Muzej slobode u Domu invalida, gdje je razgovarao s 99-godišnjim Hubertom Germainom, jednim od četvorice preživjelih veterana pokreta otpora.

“Trebamo se nadahnjivati tom snagom duha”, rekao mu je francuski predsjednik: “Vaša srčanost, vaša hrabrost u starorimskom smislu riječi, ponos su za našu zemlju i stalno nadahnuće”.

Francuskom predsjedniku je u muzeju predstavljen izvorni tekst De Gaulleva poziva upućenog 18. lipnja.

Charles de Gaulle je 21. prosinca 1958. izabran za prvog predsjednika V. Francuske Republike a zatim je 1965. ponovo izabran, nakon čega je u travnju 1969. odstupio s vlasti zbog neuspjeha referenduma o decentralizaciji vlasti i promjenama u Senatu.

Komentari