Johnson optimističan pred 2021., ali pred Britancima i dalje izazovi: Svjetionik nade je upaljen

Twitter

Britanski premijer Boris Johnson izrazio je u četvrtak optimizam u novogodišnjoj poruci, iako je rekao da je pred Britancima još uvijek teška borba zbog koronavirusa.

Četiri su nacije još daleko od normalnosti odlaska u pubove, na koncerte, restorane ili kazališta, ali “svjetionik nade je upaljen” zavaljujući cjepivu, kazao je, obraćajući se Englezima, Škotima, Velšanima i stanovnicima Sjeverne Irske.

Ipak, “znamo da imamo pred sobom tešku borbu, tjednima i mjesecima, zbog novog soja bolesti koji traži novi oprez”, kazao je.

Iskoristio je novogodišnju poruku kako bi zahvalio ljudima na prvoj liniji u borbi protiv pandemije, poput zdravstvenih radnika, ljekarnika, prodavača i prometnog osoblja.



Osvrćući se na brexit, rekao je da je “ovo nevjerojatan trenutak. Imamo svoju slobodu u svojim rukama i ostaje nam da iz toga izvučemo najbolje”.

Sada smo slobodni, rekao je britanski premijer, sklapati trgovinske ugovore širom svijeta i slobodni ispuniti ambiciju da budemo supersila u znanosti.

On se također nada okupiti Britance koji su se podijelili oko brexita, budući da su Irska i Škotska glasale protiv izlaska iz EU-a.

Nakon pola stoljeća europskih integracija, brexit je postao stvarnost za Ujedinjeno Kraljevstvo, koje je službeno izašlo iz EU-a 31. siječnja ali je kroz prijelazno razdoblje ostalo dio jedinstvenog tržišta do 31. prosinca kako bi se ublažio šok.

Dan uoči izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz jedinstvenog europskog tržišta britanski premijer i čelnici Europske unije u srijedu su potpisali ugovor o odnosima nakon brexita.

Dogovor na 1246 stranica objavljen na Badnjak kako bi se spriječio gospodarski udar “no deala”, stupa na snagu u četvrtak u 23.00 sata po londonskom, u ponoć posrednjoeuropskom vremenu, kada će završiti 47-godišnje članstvo Ujedinjenog Kraljevstva u Uniji.

Tekst su u srijedu dopodne potpisali predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i njezin kolega u Europskom vijeću Charles Michel a zatim je zrakoplovom britanske vojske otpremljen preko La Manchea.

Primjena ugovora o slobodnoj trgovini, koji je plod teških pregovora, i dalje je privremena dok se čeka glasovanje europskih zastupnika koje je prijeko potrebno za njegovu ratifikaciju a dogodit će se tek u prvom tromjesečju 2021.

Britanski zastupnici su ga odobrili velikom većinom glasova (521 glas ‘za’ i 73 ‘protiv’), a zatim ga je u srijedu navečer prihvatio Dom lordova, tijekom neuobičajeno kratke jednodnevne procedure.

Komentari