Johnson na novim mukama. Škotski nacionalisti traže milijarde funti kompenzacije zbog Brexita

Foto: Twitter

Škotska nacionalna stranka (SNP), koja se zalaže za neovisnost od Velike Britanije, zatražila je od premijera Borisa Johnsona da škotskom gospodarstvu isplati milijarde funti kao kompenzaciju zbog nagomilanih troškova uzrokovanih Brexitom.

Iz SNP-a, koji se zalaže za novi referendum o neovisnosti, tvrde kako škotskim ribarima prijeti uništenje zbog Brexita.

“Johnsonovi konzervativci moraju se ispričati škotskom gospodarstvu i platiti kompenzaciju zbog dugoročne štete. Brexit je čin nepotrebnog gospodarskog vandalizma koji je nanesen protiv volje Škotske”, izjavio je vođa SNP-a u britanskom parlamentu Ian Blackford.

Prilikom glasovanja o ostanku ili izlasku Velike Britanije iz Europske unije 2016. godine Škotska i Sjeverna Irska većinom su glasovali za ostanak, no Engleska i Wales su većinom bili za izlazak.



Dvije godine prije referenduma o Brexitu održan referendum o škotskom odcijepljenju od Velike Britanije na kojemu je 55 posto izašlih glasovalo za ostanak Škotske u Velikoj Britaniji, a 45 za neovisnost, no većina onih koji su glasovali za ostanak učinili su to jer zbog prijetnji britanskih političara Škotima kako im neće dopustiti povratak u Europsku uniju ukoliko se odluče za neovisnost.

Komentari