Johnson doživio prvi poraz u parlamentu u vezi Brexita

Arno Mikkor, Flickr

Britanska vlada premijera Borisa Johnsona doživjela je u ponedjeljak u parlamentu prvi poraz od izbora u prosincu, jer je gornji dom glasao za zaštitu prava europskih građana u Britaniji nakon Brexita.

Johnsonovi konzervativci dobili su veliku većinu u donjem domu parlamenta na izvanrednim izborima 12. prosinca i zastupnici tog doma brzo su ovaj mjesec usvojili zakon potreban za ratifikaciju sporazuma o razdruživanju od EU-a.

Zakon je sada u Domu lordova, gdje vlada nema većinu. Ne očekuje se da će ga taj dom blokirati, ali lordovi žele unijeti neke izmjene.

Dom lordova glasao je većinom glasova (270 glasova za prema 229 protiv) za amandman koji su podnijeli proeuropski liberalni demokrati, a koji bi europskim građanima u Britaniji koji ispunjavaju uvjete za to dao automatsko pravo da ostanu u zemlji nakon Brexita a da ne moraju podnijeti zahtjev vladi za to.



Osigurao bi i da dobiju fizički dokaz da imaju pravo ostati u zemlji.

Vlada je kazala da će ti ljudi dobiti “siguran digitalni status” povezan s njihovim putovnicama.

Johnsonov glasnogovornik nije mogao potvrditi da bi europski građani mogli dobiti doista neki fizički dokument.

Bilo kakve izmjene zakona koje usvoji Dom lordova moraju se vratiti u Donji dom na odobrenje što znači da naposljetku mogu biti odbačene.

Komentari