Jedinoj bijeloj žirafi u svijetu postavljen GPS uređaj zbog zaštite od krivolovaca

Twitter

Jedinoj poznatoj bijeloj žirafi u svijetu, koja živi u Keniji, postavljen je GPS uređaj za praćenje da bi na taj način bila zaštićena od krivolovaca, objavio je rezervat Ishaqbini Hirola.

GPS uređaj 8. studenoga pričvršćen je za jedan od žirafinih rogova te će u razmaku od jednog sati rendžerima slati informacije o lokaciji na kojoj se nalazi, piše BBC.

Konzervatorska grupa je izvijestila da čuvari tako mogu u stvarnome vremenu pratiti kretanje usamljenog mužjaka žirafe, koji pati od rijetkoga genetskog stanja poznatog kao leucizam, Riječ je o nemogućnosti ili djelomičnoj nesposobnosti stvaranja melanina ili drugih pigmenata na koži.

Vjeruje se da je mužjak posljednji iz te vrste jer su krivolovci u ožujku ubili dvoje članova njegove obitelji, ženku i njezino sedmomjesečno mladunče.



Kenijsko društvo za divlje životinje, glavno tijelo za njihovu zaštitu u toj istočnoafričkoj državi, izvijestilo je da će rado pridonijeti nastojanjima da se zaštiti “jedinstvena divljač poput jedine poznate bijele žirafe u svijetu”.

Bijele žirafe prvi su put zamijećene u Keniji u ožujku 2016. godine, otprilike dva mjeseca nakon što su viđene u susjednoj Tanzaniji.

Godinu dana kasnije, bijele žirafe ponovno su dospjele na naslovnice novina, nakon što su u kenijskom rezervatu u okrugu Garissi kamerama snimljeni majka i njezino mladunče.

Riječ je o najvišim sisavcima na svijetu koji žive u više od 15 afričkih zemalja. Krivolovci ih love zbog njihove kože i mesa.

Po podacima AWF-a (Afričke zaklade za divlje životinje) u posljednjih je 30 godina nestalo otprilike 40 posto populacije žirafa u svijetu, čemu su pridonijeli krivolov i trgovina divljim životinjama.

Međunarodna udruga za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (IUCN) žirafe je proglasila ugroženom vrstom te ih je uvrstila na svoj ‘crveni popis’. Procjenjuje se da danas u svijetu ima ukupno oko 68.300 jedinki.

Komentari