JEDAN OD NAJDUGOVJEČNIJIH SLOVENSKIH POLITIČARA Borut Pahor odlazi iz politike?

kremlin

Slovenski predsjednik Borut Pahor, kojemu iduće godine istječe drugi uzastopni mandat, izjavio je da nema planove vezano uz slovensku politiku i da je zadovoljan onim što je u deset godina kao predsjednik države ostvario.

“Vrlo mi je važno da do zadnjeg dana iduće godine obavljam svoj posao tako da s ovog mjesta otiđem zadovoljan”, kazao je u tradicionalnom prednovogodišnjem razgovoru za Slovensku televiziju Pahor kojemu krajem iduće godine istječe mandat.

“Tada ću si nakon deset godina moći reći: ono zbog čega si se natjecao za ovu poziciju si više-manje postigao i sada možeš mirne savjesti otići”, kazao je Pahor.

“Više nemam planova povezanih sa slovenskom politikom”, kazao je Pahor koji će nakon odlaska iz predsjedničke palače imati 59 godina, ne izjašnjavajući se čime će se kasnije baviti.



Pahor je uz 5 godina starijeg premijera Janeza Janšu jedan od najdugovječnijih slovenskih političara ove generacije, prenosi N1.

Politikom se počeo baviti odmah nakon studija na Fakultetu političkih znanosti, te je izabran u sastav prvog slovenskog demokratski izabranog parlamenta 1990. godine, a tijekom karijere obnašao je niz najodgovornijih političkih funkcija.

Bio je predsjednik parlamenta, predsjednik vlade, ali i lider oporbe, te nepuni mandat i zastupnik u Europskom parlamentu, nakon čega je 2012. godine pobijedio na parlamentarnim izborima ranijeg predsjendika Danila Tuerka u drugom izbornom krugu.

Slovenija će iduće godine tri puta na birališta, najprije na parlamentarne, a na jesen i na predsjedničke i lokalne izbore.

Pahor je u razgovoru za Slovensku televiziju ponovio da će odluku o raspisivanju parlamentarnih izbora službeno objaviti 9. veljače, te da će se oni održati 24. travnja, u prvom mogućem roku, te izrazio nadu da će Slovenija na osnovi rezultata izbora dobiti stabilnu vladu.

Pojasnio je da će mandat za sastav vlade nakon izbora i u konzultaciji s političkim strankama najprije ponuditi čelniku stranke koji će moći dokazati da raspolaže s natpolovičnom većinom zastupničkih mandata, a ako to ne bude moguće, onda čelniku stranke koja je na izborima dobila relativnu većinu, odnosno više mandata od ostalih stranaka.

Pahor je u razgovoru rad Janšine koalicijske vlade koja je došla na vlast prije manje od dvije godine ocijenio prilično uspješnim, rekavši da je ona nadmašila njegova očekivanja, te pozvao na umjerenost u politici i stišavanje političkih strasti.

Što se tiče epidemije covida-19 i dosta slabe procijepljenosti stanovništva, Pahor je kazao da bi podržao odluku o obveznom cijepljenju, ako bi se za to odlučili struka i vlada, ali i da je onaj koji “prevlada strah od cijepljenja” i cijepi se dobrovoljno po njegovim riječima “junak našeg doba”.

 

Komentari