JE LI WHO POGODOVAO KINI? Čelni ljudi ignorirali su kinesko zataškavanje i poluinformacije. Pandemija kasno proglašena čime su naštetili ostatku svijeta

flickr

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 14. siječnja 2020. izdala je službeno priopćenje o novom koronavirusu, otkrivenom u Kini.

“Preliminarni nalazi kineskih dužnosnika kažu kako nema dokaza o prijenosu virusa s čovjeka na čovjeka”, objavio je WHO na svom Twitter profilu, uzdajući se u informacije dobivene iz službene Kine – da se zaraziti mogu samo oni, koji su došli u kontakt sa zaraženim životinjama.

Kineski dužnosnici javno su ponavljali kako nema govora o prijenosu s čovjeka na čovjeka, te kako će njihovi sustavi prevencije sve na vrijeme suzbiti. Prema onom što sada znamo, u trenutku WHO-ovog tweeta, virus se pet do šest tjedana slobodno širio, s čovjeka na čovjeka, posebno u prvoj polovici siječnja.

Još 31. prosinca iz Tajvana su dobili potvrdu kako virus ipak prelazi s čovjeka na čovjeka, što dramatično mijenja virusni potencijal.

No, kako je Tajvan za WHO ogroman politički problem zbog Kine, odabrali su ignorirati njihova upozorenja i vjerovati kineskim stručnjacima. Gradske vlasti Wuhana dopustit će održavanje novogodišnje proslave, 18. siječnja za 40 tisuća ljudi, iako su doktori upozoravali da se virus ubrzano probija kroz zajednicu.

Opreznije priopćenje WHO-a

Do kraja mjeseca problem je eskalirao. WHO će 19. siječnja izdati opreznije priopćenje, u kojem kažu da se ništa još ne zna i ne može tvrditi o načinu širenja koronavirusa. Kina je uskoro bila prisiljena priznati koliko se brzo koronavirus proširio i da postoji prijenos s čovjeka na čovjeka, a 23. siječnja grad Wuhan i pokrajina Hubei stavljeni su u tvrdu karantenu.

Direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus kontinuirano je hvalio kinesko vodstvo, pa i samog predsjednika Xi Jinpinga, za odlučnost vodstvo i dobre mjere. Nakon sastanaka 28. siječnja, dr. Tedros izjavio je kako su imali “dobre i otvorene razgovore”, te da još uvijek ima dovoljno vremena da se virus zaustavi, piše Telegram.

Kinezi nisu davali ključne podatke

Malo nakon toga, krajem veljače, WHO objavljuje detaljan izvještaj o stanju u Kini. Iako sadržava niz konkretnih upozorenja koje su zapadne zemlje ignorirale, izvještaj uopće ne spominje važne probleme s kineskim inicijalnim zataškavanjem.

Kao ni činjenicu, koju je objavio Washington Post, da do 14. veljače kineski dužnosnici nisu htjeli priznati kolika je točno zaraza među zdravstvenim osobljem, iako su ih stručnjaci iz WHO-a stalno tražili taj podatak (zaraženih doktora i sestra u tom je trenutku bilo 1700). Te bi informacije ostalim zemljama bile iznimno važne u planiranju daljnjeg postupanja.

U obranu WHO-a tvrdi se kako su bili prisiljeni na oprezno postupanje prema Kini. Da nisu, tvrdi se, Kina bi se povukla i dijelila još manje informacija. Šef WHO-a dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus snažno demantira da su na bilo koji način pogodovali Kini, neki od njegovih suradnika iz upravnih tijela bili su kritični.

Proglašenje pandemije

No, 11. ožujka Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je globalnu pandemiju zbog koronavirusa.

”WHO je procjenjivao ovu epidemiju iz minute u minutu i duboko smo zabrinuti alarmantnom brzinom kojom se virus širi i teškim stanjem zaraženih”, kazao je dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, čelni čovjek WHO-a na konferenciji za medije.

“Stoga smo odlučili objaviti da se širenje Covida 19 može okarakterizirati kao pandemija”

Komentari