Japan broji preko 10.000 zaraženih, zdravstveni sustav je na rubu urušavanja

Pixabay

Japanski liječnici oglasili su uzbunu i pozvali vlasti da poduzmu više kako bi se izbjeglo preopterećenje zdravstvenog sustava zemlje u kojoj je ovog vikenda broj zabilježenih slučajeva zaraze koronavirusom prešao 10.000, iako je uvedeno izvanredno stanje.

Stručnjake brinu stotine slučajeva covida-19 koje se svakog dana otkriju u zemlji.

Iako je pandemija u Japanu ispod razina dosegnutih u najzahvaćenijim europskim zemaljama i Sjedinjenim Državama, ta zemlja ima najveći broj oboljelih u Aziji iza Kine i Indije.

Prema zadnjim podacima japanskog ministarstva zdravstva 171 osoba je umrla od 10.751 oboljelih od početka krize. Broj oboljelih porastao je u 24 sata za gotovo 400.



U cijeloj zemlji je na snazi izvanredno stanje do 6. svibnja nakon što je ranije bilo ograničeno na sedam regija.

Japanci rade od kuće i pokušava se smanjiti kontakte za 70 do 80 posto.

Broj korisnika javnog prijevoza u glavnom gradu koji je redovno prepun u špici, bitno je smanjen, ali mnogi dućani i restorani su otvoreni.

“Sustav je na rub urušavanja u brojnim dijelovima Japana”, upozorio je infektolog Kentaro Iwata sa sveučilišta u Kobeu koji je više puta posljednjih mjeseci kritizirao upravljene zdravstvenom krizom u Japanu.

Japanska strategija ograničenog testiranja u kombinaciji s praćenjem kontakata je dobro funkcionirala kada je mali broj ljudi bio zaražen, rekao je taj infektolog iz Kobea i objasnio da Japan nije dobar u mijenjanju strategija i pokretanju plana B kada plan A ne funkcionira.

“Japon nije izgradio sustav u kojem bi obične bolnice mogle primati bolesnike oboljele od zaraznih bolesti. Dok specijalizirane bolnice ne uspjevaju sve primiti”, upozorio je u petak predsjednik tokijskog udruženja liječnika Haruo Ozaki.

Komentari