Slovenija: Janšina stranka ima najveću potporu, ali njegova vlada ne

Tomislav Kristo / CROPIX

Da se u Sloveniji sada održavaju prijevremeni izbori, relativnu parlamentarnu većinu ponovo bi dobila Slovenska demokratska stranka (SDS) aktualnog premijera Janeza Janše, no većina birača negativno ocjenjuje rad sadašnje četvoročlane vladajuće koalicije, pokazuje najnovije ispitivanje javnog mnijenja.

Rad Janšine vlade negativno ocjenjuje 52,3 posto ispitanika, a pozitivno 42,4 posto, prema novom redovnom mjesečnom ispitivanju Vox populi koje za mariborski list “Večer” i ljubljanski list “Dnevnik” provodi agencija Ninamedia, prenose u utorak slovenski mediji.

Da se ove nedjelje u Sloveniji održavaju prijevremeni izbori, Janšina bi stranka dobila relativnu većinu mandata u parlamentu s 23,2 posto glasova, što je malo povećanje u odnosu na 22,7 posto iz ispitivanja prije mjesec dana.

Oporbeni Socijalni demokrati (SD) Tanje Fajon dobili bi 13,9 posto (prošli mjesec 14,7 posto), a Lista Marjana Šareca koju predvodi bivši premijer 9,4 posto (prošlog mjeseca 10,8 posto), pokazuje telefonska anketa rađena na od uzorku 700 birača.



Najpopularniji slovenski političar i dalje je predsjednik države Borut Pahor, no na drugo se mjesto sa četvrtog u novom ispitivanju probio ministar zdravstva Tomaž Gantar, inače član Demokratske stranke umirovljenika (DESUS).

Rejting te stranke prema anketi je u velikom padu u zadnjih mjesec dana, pa bi sa 1,8 posto potencijalnih glasova ostala ispod praga za ulazak u parlament.

Glavni uzrok pada popularnosti te stranke, koja je sudjelovala u većini vladajućih koalicija u Sloveniji u zadnjih 30 godina, je afera oko “neplaćenih računa” i navodnog sukoba interesa u nekim poslovima sadašnje predsjednice stranke Aleksandre Pivec, navode mediji.

Ispitivanje pokazuje da je većina građana za to da ona napusti lidersko mjesto u stranci koje je prije pola godine preuzela od Karla Erjaveca.

O tome će idućeg utorka odlučivati veliko vijeće DESUS-a koje vodi ministar zdravstva Tomaž Gantar a kojega neki mediji spominju kao mogućeg nasljednika Pivec ako do smjene dođe.

Protiv ostanka Pivec na dužnosti predsjednice stranke Aleksandre Pivec već su se prošlog tjedna izjasnili svi parlamentarni zastupnici stranke DESUS.

Komentari