Janša Slovencima: Čeka nas mjesec dana borbe s koronavirusom i strogih mjera. Bit će teško, ali mi to možemo

Slovenski premijer Janez Janša u utorak je u obraćanju građanima poručio da ih čeka najmanje mjesec dana borbe s koronavirusom i strogih mjera kako bi se zemlja mogla vratiti u normalnije stanje.

“Zima će biti duga, čeka nas najmanje mjesec dana teške borbe s koronavirusom, a nakon toga i mjeseci velikog opreza, no budemo li uspješni moći ćemo Božić i Novu godinu provesti normalnije”, kazao je Janša u video poruci objavljenoj na stranicama slovenske vlade.

“Bit će teško, ali mi to možemo”, naveo je Janša, ali je uz izraze sućuti onima koji su u epidemiji izgubili bližnje upozorio na pojave negiranja samog postojanja virusa i negativizam, lažne vijesti ili podcjenjivanje rada vlade i njenih mjera tijekom epidemije, te pozvao na solidarnost i poštivanje mjera.

“Za razliku od pesimizma i gnjeva kojima odišu mnoge objave (u medijima i na društvenim mrežama), pokazuje se i spremnost mnogih da konkretno rade i sudjeluju u borbi s virusom na prvoj crti obrane i da pomažu, što dokazuje da sve više shvaćamo što je na vagi”, naveo je Janša.



Napao oporbu

Dodao je da njegova koalicijska vlada, epidemiolozi i zdravstveni djelatnici rade izuzetno angažirano i donose se teške odluke u teškim vremenima, no da je vlada unatoč tome izložena “opravdanim ali i neopravdanim kritikama, medijskim pogromima i dvostrukim standardima” u ocjenjivanju njenog rada.

Time je aludirao na oporbu i njoj naklonjene medije koji vladu i premijera kritiziraju navodeći da je koronakrizu iskoristio za jačanje vlasti i donošenje autoritarnih odluka bez rasprave u parlamentu, te da je koristeći izvanredne okolnosti pandemije proveo niz kadrovskih čistki i pokušao djelovati na nezavisne medije.

“Pandemija utječe na sve nas, ali je i od nas svih, od svakoga pojedinca i od našeg napora, izdržljivosti i upornosti, od naše hrabrosti i solidarnosti ovisno kako će nam ubuduće ići. Uvjeren sam da smo sposobni za takvu solidarnost i da je većina za to sposobna. To ne diktiraju samo emocije nego i naš zdrav razum”, naveo je Janša u obraćanju građanima.

Komentari