Izvor financiranja društvenih inicijativa ruskog predsjednika bit će Sberbank

Novac potreban za financiranje društvenih inicijativa koje je u govoru naciji obećao predsjednik Vladimir Putin generirat će Sberbank, izjavio je u četvrtak ruski ministar financija, čije se ministarstvo sprema od središnje banke kupiti udio u najvećem ruskom zajmodavcu.

Realizacija tih obećanja stajat će u sljedeće tri godine oko 30 milijardi dolara, kazao je na sjednici vlade prema službenom transkriptu ministar Anton Siluanov, navodi dpa.

Ministarstvo financija u međuvremenu je pokrenulo postupak kupnje većinskog udjela u Sberbanku od središnje banke.

“To će nam ulaganje omogućiti… da osiguramo dodatni novac za savezni proračun koji ćemo upotrijebiti za zadaće utvrđene u predsjednikovom govoru”, pojasnio je Siluanov prema transkriptu sjednice vlade.



Ministarstvo će novac za kupnju većinskog udjela u Sberbanku namaknuti iz državnog stabilizacijskog fonda u koji se slijevaju prihodi od prodaje nafte.

Do sada nisu posezali u fond, čekajući da dosegne određenu vrijednost. Potrošnja bi trebala krenuti ove godine, nakon što je vrijednost imovine dosegnula 125,6 milijardi dolara, odnosno oko sedam posto ruskog BDP-a, napominje Reuters.

“Odluka o prodaji udjela otklonit će pitanje potencijalnog sukoba interesa”, kazao je ministar Siluanov u priopćenju objavljenom u utorak, aludirajući na prigovore središnjoj banci zbog držanja udjela u vodećem zajmodavcu u zemlji.

Ministarstvo će od središnje banke kupiti 50 posto udjela plus jednu dionicu “po tržišnoj cijeni”, ne precizirajući iznos ni rokove transakcije. Središnja banka drži udio u Sberbanku od 1991. godine.

Dva upućena izvora kazala su za Reuters da bi kupnja udjela u Sberbanku trebala stajati ministarstvo oko 2.450 milijardi rubalja (39 milijardi dolara), nešto manje od tržišne vrijednosti koja iznosi 2.800 milijardi rubalja prema podacima Refinitiv Eikona od utorka.

Ministarstvo će prema Siluanovljevim riječima financirati kupnju udjela novcem iz stabilizacijskog fonda koji premašuje prag od sedam posto udjela u BDP-u. Kupnja neće omesti planove o ulaganju novca iz fonda u infrastrukturne projekte, kazao je Siluanov.

U središnjoj banci kazali su za Reuters da namjeravaju zadržati oko 700 milijardi rubalja od prodaje udjela u Sberbanku. Ostatak će biti vraćen u državni proračun, u skladu s važećim propisima, naveli su za Reuters neimenovani izvori.

Komentari