Izvješće američke obavještajne agencije: Saudijski princ odobrio likvidaciju novinara Jamala Khashoggija

kremlin.ru

Saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman odobrio je operaciju zarobljavanja ili ubojstva novinara Jamala Khashoggija koji je kritički pisao o kraljevskoj obitelji te je naposljetku ubijen 2018., piše u izvješću američke obavještajne agencije s kojeg je skinuta oznaka tajnosti.

Khashoggi je imao dozvolu boravka u SAD-u, a u kolumnama za Washington Post oštro je kritizirao politike princa Mohamada bin Salmana poznatog kao MBS.

Ubio ga je 2. listopada 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu tim operativaca povezanih s prijestolonasljednikom. Njegovo je tijelo navodno raskomadano, no posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni.

Rijad negira bilo kakvu umiješanost MBS-a, de facto vladara Saudijske Arabije, u likvidaciji Khashoggija.“Naša je procjena da je saudijski prijestolonasljednik odobrio operaciju u Istanbulu kako bi se novinara Jamala Khashoggija uhvatilo ili ubilo”, objavio je na internetskoj stranici ured direktora Nacionalne obavještajne agencije.

“Procjena se temelji na prijestolonasljednikovoj kontroli donošenja odluka u Kraljevstvu, direktnoj umiješanosti ključnog savjetnika i članova osiguranja bin Salmana te njegovoj potpori nasilnim mjerama ušutkavanja disidenata u inozemstvu”, dodaje se u izvješću.

Objavljivanje verzije izvješća obavještajnih službi dio je Bidenove promjene odnosa sa Saudijskom Arabijom, tj.vraćanju odnosa s Rijadom na tradicionalne linije nakon četiri godine ugodnijih veza pod bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Povjerljiva verzija izvješća podijeljena je članovima Kongresa krajem 2018. godine. No, Trumpova administracija odbila je zahtjeve kongresnika i udruga za ljudska prava da se objavi verzija bez oznake stroge tajnosti, nastojeći očuvati suradnju saveznika usred rastućih napetosti s Iranom, regionalnim suparnikom Rijada, te promicati prodaju američkog oružja kraljevstvu.

Bidenov oprez

No, Biden postupa vrlo pažljivo i odmjereno kako bi očuvao odnose s Rijadom, ali i obnovio nuklearni sporazum s Iranom iz 2015. Ne zanemaruje ni ostale izazove, uključujući borbu protiv islamističkog ekstremizma te promicanje arapsko-izraelskih veza, ocjenjuje agencija Reuters.

Iako je objavio izvješće u kojem ocrnjuje MBS-a, Washington je ublažio udarac te je u četvrtak Biden telefonski razgovarao s kraljem Salmanom, a obje strane su potvrdile svoje višedesetljetno savezništvo i obećale nastavak suradnje.

Rijad je u početku izašao sa suprotstavljenim izvješćima o Khashoggijevom nestanku, da bi naposljetku priznao da je ubijen u operaciji izručenja koja je krenula po zlu, ali je porekao bilo kakvu umiješanost princa Mohameda.

Reuters podsjeća da su izrečene smrtne kazne petorici muškaraca preinačene na 20 godina zatvora nakon što im je Khashoggijeva obitelj ponudila oprost.

Američke sankcije za 76 saudijskih državljana

SAD su također zabranile ulazak 76 osoba iz Saudijske Arabije, rekavši da neće tolerirati pojedince koji prijete ili napadaju aktiviste, disidente ili novinare u ime stranih vlada, rekao je državni tajnik Antony Blinken.

Te sankcije objavljene su u okviru novog pravila, koje je State Department nazvao “Zabrana Khashoggi”.

Identitet i funkcije tih osoba obuhvaćenih prvom serijom mjera nisu objavljene.

“Jamal Khashoggi platio je životom izražavanje svog mišljenja”, rekao je Blinken, pojašnjavajući da želi “kazniti zemlje koje prijete i napadaju novinare ili navodne protivnike izvan svojih granica samo zbog toga što one koriste svoje temeljne slobode”.

“Jasno smo rekli da prijetnje i napadi izvan Saudijske Arabije protiv aktivista, disidenata i novinara moraju prestati”, dodao je. “Oni se neće tolerirati u SAD-u”.

Komentari