IZVANREDNO STANJE U SRPSKOJ PRAVOSLAVNOJ CRKVI Dužnost privremeno preuzima mitropolit dabrobosanski, a izbor novog poglavara zbog korone je upitan

Twitter

Dok se ne izabere nasljednik srpskog patrijarha Irineja, dužnost preuzima najstariji mitropolit, pa to je u ovom slučaju mitropolit dabrobosanski Hrizostom, a iza njega slijedi mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije. 

Prema Ustavu Srpske pravoslavne crkve patrijarh bi trebao biti izabran za najduže tri mjeseca, ali zbog pandemije koronavirusa teško je reći kako će se održati Sabor, a samim time i odabir novog poglavara.

Sabor se već mjesecima nije održao pa i crkvena Vlada, odnosno Sinod radi u izvanrednim okolnostima jer nisu birani novi članovi, odnosno dvojica od petorice mijenjaju se svake godine. U slučaju da ne dođe do izmjena, redovnim crkvenim poslovima onda upravlja najstariji mitropolit sa članovima Sinoda, a trenutno najstariji je vladika bački Irinej, kako piše Blic

Postoji mogućnost da vladike koji ne mogu doći u Beograd glasuju u odsutnosti tako da ovlaste druge eparhijske arhijereje koji će glasati umjesto njih, jedan vladika može biti opunomoćen s jednim glasom, što zahtijeva veliko međusobno povjerenje. 



Podsjetimo, patrijarh Irinej preminuo je u petak u 90 godini od posljedice zaraze koronaviriusom. 

Patrijarh srpski prema Ustavu SPC trebalo bi da bude biran najdalje tri meseca od kako se uprazni presto. Do tada čuvar trona po pravilu je najstariji mitropolit, danas dabrobosanski Hrizostom.

Komentari