Izvanredni samit UN-a o pandemiji održat će se 3. i 4. prosinca

profimedia

UN-ova Opća skupština odlučila je u četvrtak da će 3. i 4. prosinca u New Yorku održati izvanredni sastanak na vrhu o pandemiji covida-19 kako bi osnažila međunarodnu koordinaciju, koji će se organizirati u virtualnom obliku.

Ovaj samit o kojemu se na prijedlog Pokreta nesvrstanih raspravljalo od lipnja, održat će se na razini predsjednika država i vlada, dodaje se u rezoluciji koju je prihvatilo 150 od 193 zemlje Opće skupštine.

Nijedna zemlja članica nije glasovala protiv, a tri su se suzdržale: Sjedinjene Države, Izrael i Armenija.

Zbog 14-dnevne karantene koju je grad New York uveo za strane turiste, fizička nazočnost predsjednika država je malo vjerojatna i UN je takav oblik samita, poluvirtualni i polufizički, još u rujnu odredio za godišnju sjednicu Opće skupštine na razini svjetskih čelnika.



U nastupu nakon glasovanja SAD je istaknuo da se protivi istaknutoj ulozi Svjetske zdravstvene organizacije na summitu, a Rusija je izrazila žaljenje zbog američkog ocrnjivanja te organizacije.

Njemačka je kritizirala rezoluciju koja je “veoma nejasna” što se tiče zadaća, a Velika Britanija je zatražila da civilno društvo ima važno mjesto na izvanrednoj sjednici.

Od izbijanja pandemije početkom godine, 193 zemlje članice Ujedinjenih naroda donijele su četiri rezolucije o pandemiji, 2. travnja 2020. o međunarodnoj solidarnosti, 20. travnja o suradnji u pristupu zemalja lijekovima i cjepivu te 11. rujna o globalnom i koordiniranom djelovanju i o jedinstvenom odgovoru na svjetske zdravstvene prijetnje.

Vijeće sigurnosti pak, gdje jača američko-kinesko suparništvo, donijelo je 1. srpnja tek jednu rezoluciju u kojoj poziva na prekid ratova u svijetu kako bi se olakšala borba s pandemijom.

Komentari