Izraelsko-kineski konzorcij ne odustaje od ponude za najam Aluminija

screenshot

Predstavnici izraelsko-kineske grupacije koju predvodi MT Abraham Group iz Tel Aviva najavili su dolazak u Mostar te su ponovili namjere uzimanja u zakup pogona posrnulog mostarskog Aluminija unatoč tome što su vlada Federacije BiH i većina dioničara ove kompanije odbacili njihov prijedlog.

U priopćenju za javnost dostavljenom medijima u nedjelju iz MT Abraham Group, predsjednik ove grupacije Amir Gross Kabiri ističe se kako su zajedno s međunarodnim partnerima iz Kine China Machinery Engineering Corporation (CMEC) i China Industry of Engineering Metal & Foreign Co., Ltd. (NFC) nastojali s vlastima na svim razinama u Federaciji Bosne i Hercegovine, poduzeti zajednički napor kako bi se osigurao opstanak Aluminija.

Kabiri će 1. ožujka 2020. u Mostaru održati otvoreni sastanak s radnicima i drugim zainteresiranima kako bi dobio posljednje informacije oko najma mostarskog Aluminija. U priopćenju se dodaje kako su M.T. Abraham Group i njezini partneri spremni odmah započeti s provođenjem strateškog plana prema predloženom sporazumu.

Vlada Federacije BiH odbila je u četvrtak na sjednici u Mostaru njihovu ponudu, a konzorcij je pozvala da predloži neki novi model suradnje. Većinom glasova ovaj je prijedlog odbila i skupština dioničara, dok su opunomoćenik hrvatske vlade i dio malih dioničara glasovali za prihvaćanje prijedloga izraelsko-kineskog konzorcija o pokretanju proizvodnje.


Vlada je zamjerila što se u prijedlogu izraelsko-kineske grupacije inzistira na subvencijama električne energije i neplaćanju određenih obveza.

Ova je kompanija dugi niz godina bila najveći izvoznik u BiH i okosnica gospodarstva u Hercegovini. Njezinim gašenjem bez posla je ostalo 900 ljudi. Proizvodnja je obustavljena u srpnju prošle godine, nakon što su pogoni isključeni s napajanja električne energije zbog dugovanja koja su premašila 220 milijuna eura.

Mostarski Aluminij je nakon teških ratnih razaranja uz potporu vlade RH bio ponovno pokrenut 1997. godine.

Najveći pojedinačni vlasnik Aluminija je vlada Federacije BiH s 44 posto udjela, jednako toliko imaju mali dioničari i radnici, dok je vlada RH vlasnik 12 posto dionica.

Komentari