Izraelski ministar vanjskih poslova zahvalio Putinu zbog uloge Crvene armije u oslobađanju Auschwitza

screenshot/rt

Yisrael Katz, ministar vanjskih poslova Države Izrael u četvrtak na Svjetskom forumu o holokaustu u Memorijalnom centru Yad Vashemu u Jeruzalemu zahvalio Vladimiru Putinu zbog uloge Crvene armije u oslobađanju Auschwitza.

“Želim vam zahvaliti zbog činjenice da je Crvena armija oslobodila koncentracijski logor Auschwitz. Želim vam se zahvaliti i osobno, zbog toga što je moja majka bila u Auschwitzu, u tom koncentracijskom logoru.”

“Mi koji smo oslobođeni znamo tko je za to zaslužan”, zaključio je ministar vanjskih poslova u Vladi Benjamina Netanyahua.



‘Odbijenica’ za Poljsku i Ukrajinu

Podsjetimo, Izrael je najavio da neće dozvoliti govor čelnicima Poljske i Ukrajine na manifestaciji koja komemorira holokaust. Poljskoj zamjeraju ‘negiranje sudjelovanja u holokaustu od strane službene Varšave’. Zbog toga je poljski premijer Andzrej Duda odbio sudjelovati na Svjetskom forumu o holokaustu.

Ukrajini pak zamjeraju “slavljenja onih snaga koje su u Ukrajini odgovorne za masovna ubojstva Židova”. Međutim, ukrajinski predsjednik Volodymir Zelenski je rekao da će u svakom slučaju sudjelovati na Forumu.

Izrael neće dozvoliti čelnicima Poljske i Ukrajine da govore na forumu sjećanja na holokaust

‘Porast antisemitizma u Europi’

Na forumu su upozorili i na porast antisemitizma u Europi.

“Sedamdeset pet godina nakon oslobođenja nacističkog koncentracijskog logora Auschwitza, Židovi su ponovno ugroženi”, rekao je u četvrtak uoči otvaranja Foruma predsjednik Europskog židovskog vijeća Moshe Kantor.

“Antisemitizam je globalna bolest”, rekao je Kantor i dodao kako se u Europi preko 80 posto Židova ne osjeća sigurno te upozorio na povećani broj antisemitskih napada u Americi u 2019.

“Postoji mogućnost da do 2050. više ne bude židovskih zajednica u Europi”, strahuje Kantor.

Osuda antisemitizma u središtu Svjetskog foruma o holokaustu

Komentari