Izraelski kolonisti napustili selo na okupiranoj Zapadnoj obali

Pixabay

Židovsko naselje Eviatar, izgrađeno na okupiranoj Zapadnoj obali bez odobrenja, evakuirano je u petak nakon dogovora s novom izraelskom vladom.

Smatra se kako su kolonisti naseljavanjem u svibnju prekršili međunarodno pravo, ali i pravo izraelske države koja nije izdala odobrenje na novu koloniju. Sporno područje napustili su u krajnjem roku predviđenim dogovorom.

Unatoč napuštanju Eviatra njihove se pokretne kućice neće rušiti dok ministarstvo obrane ne utvrdi vlasništvo te potvrdi je li to izraelska zemlja. Prema riječima jedne doseljenice, majke šestero djece, nadaju se ponovnom povratku i izgradnji velike kuće.

Ukoliko ministarstvo odluči u korist naseljenika, bit će im omogućen povratak, a do tada će
izraelska vojska čuvati to područje.



Zapadna obala dio je okupiranogpalestinskog teritorija koji je Izrael okupirao za vrijeme Šestodnevnog ili Trećeg arapsko-izraelskog rata 1967. godine u kojem je pobjedio protiv velike koalicije arapskih zemalja: Jordana, Sirije i Egipta. Veći dio područja nije anektiran te ga Izrael službeno ne svojata. Sva židovska naselja ondje sagrađena smatraju se nezakonitim po međunarodnom pravu.

Dolaskom naseljenika u Eviatar lokalni Palestinci pokazali su nezadovoljstvo prosvjedima u kojima je prilikom sukoba s izraelskom vojskom poginulo četvero Palestinaca.

Dogovor vlade postignut s naseljenicima odbile su lijeve političke skupine, kao i načelnik Beite, palestinskog sela nedaleko od Eviatara. Beite poručuje kako će se sukobi i prosvjedi nastaviti sve dok Izraelci ne napuste njihovi zemlju.

Komentari