Izraelski epidemiolog: Sama cjepiva ne mogu zaustaviti virus, moramo i dalje držati razmak, a bit će i novih sojeva

Screenshot Dnevnik Nove TV

Jedan od glavnih izraelskih stratega za borbu protiv pandemije dr. Asher Shalmon govorio izrelskoj borbi protiv pandemije te najavio ne baš najoptimialniju budućnost.

U Dnevniku Nove TV iznio je svoja predviđanja o tome kada bi se život mogao vratiti u normalu koja baš i nisu optimistična.

Komentirao je situaciju u Izraelu gdje je 80 posto odrasle populacije cijepljeno s obje doze te gdje su prije mjesec dana ukinuli maske.

”Nažalost, vidimo porast novih slučajeva u posljednjih nekoliko tjedana. Danas imamo približno 1400 novih slučajeva”, rekao je.



”Rekao bih da je više od 95 posto infekcija rezultat delta soja. Činjenica je da su cjepiva odlična i važna, ali ne mogu biti jedino oružje protiv ove pandemije”, nastavlja.

S obzirom da je većina populacije cijepljena, većina slučajeva novih infekcija u Izreaelu je među cijepljenima, no Shalmon ipak tvrdi ida su cjepiva protiv delta soja učinkovita 60 do 70 posto te da i dalje dramatično smanjuju mogućnost teških oblika bolesti, kritičnih stanja i smrtnost.

Broj hospitaliziranih nije se smanjio

Spoiminje i kako se broj hospitalizaranih nije smanjio no to opravdava time što je brojka hospitaliziranih bila blizu nule pa je počela opet rasti, ali polako.

“Ne vidimo da velik broj ljudi završava u bolnicama posljednjih dana” rekao je.

Tvrdi i kako nemaju rast smrtnih slučajeva.

“To ima veze s činjenicom da je više od 90 posto starije populacije cijepljeno. Oni su najranjivija populacija. Nažalost, kao što znamo, ako broj zaraženih bude rastao, mogu se očekivati i smrtni slučajevi”, rekao je.

Nada se i da će do kraja godine FDA, EMA i ostale agencije odobriti cijepljenje djece. Vjeruje i kako ćeu nekom trenutku davati i treću dozu, no napominje kako ne zna još kad.

‘Cjepiva nemaju moć potpuno uništiti pandemiju’

Shalmonove prognoze za budućnost i nisu tako optimistične.

”Da ste me pitali prije godinu dana, rekao bih da će ova pandemija završiti do kraja 2020., 2021., ali više ne mislim tako. Mislim da ćemo vidjeti sve više i više novih sojeva. Cjepiva, čini se, sama po sebi nemaju moć potpuno uništiti pandemiju”, rekao je.

“Morat ćemo imati širi program cijepljenja diljem svijeta uz druge mjere. Još uvijek ćemo morati držati razmak i zadržati djelomičnu regulaciju međunarodnih putovanja kako bismo došli u situaciju da, nadam se nekad u nadolazećoj godini, ova pandemija završi. Kad će se to dogoditi? Sam Bog zna”, zaključuje.

Komentari