Izrael uveo treću rigoroznu karantenu: U mjesec dana cijepit ćemo četvrtinu stanovnika

Netanyahu/ Twitter

Izrael je u nedjelju uveo treću karantenu na najmanje dva tjedna, kako bi obuzdao širenje zaraze koronavirusom dok u zemlji traje kampanja cijepljenja. 

Broj zaraženih je nedavno porastao s više od 3000 novih dnevnih slučajeva posljednjih dana.

Vlada je u četvrtak najavila stupanje novih mjera u nedjelju od 17 sati po lokalnom vremenu, početno u trajanju od dva tjedna koje se mogu produžiti na mjesec dana ako broj dnevno zaraženih ostane viši od 1000.

Izraelci moraju ograničiti kretanja na krug od 1 km od prebivališta, osim za kupovinu namirnica, vježbanje i medicinske potrebe.



Karantene uvedene u proljeće i u rujnu

Izrael je već u proljeće uveo prvu karantenu i zatim drugu u rujnu kada je zemlja imala jednu od najviših stopa zaraza po stanovniku u svijetu.

Suprotno prethodnim karantenama, nastava se djelomično provodi u razredima i online.

Većina dućana dostavlja robu i samo 50 posto osoblja tog sektora koje ne prima kupce u trgovinama dolazi na radno mjesto.

Jeruzalemska tržnica na otvorenom Mahané Yehuda, bila je preplavljena kupcima koji su se došli opskrbiti u posljednji trenutak.

Putnici iz inozemstva ostaju u karanteni u hotelima koje odrede vlasti. U Izraelu je do sada registrirano više od 400.000 slučajeva zaraze i 3210 umrlih.

Ambiciozan plan cijepljenja

Izraelske vlasti vode kampanju cijepljenja od 19. prosinca.

Oko 280.000 ljudi je u nedjelju ujutro primilo prvu od dvije doze imunizacije protiv covida-19 američko-njemačkog cjepiva Pfizer-BioNtech.

“Nacionalni ponos: Izrael je svjetski prvak cijepljenja”, tvitao je premijer Benjamin Netanyahu, uz grafikon stope cijepljenja po stanovniku u svijetu.

Netanyahu je naveo u subotu da je cilj te kampanje “bez presedana u svijetu” u mjesec dana cijepiti četvrtinu od 9 milijuna Izraelaca, po 150 tisuća dnevno.

“Nakon trideset dana ćemo izaći iz krize koronavirusa i pokrenuti gospodarstvo”, rekao je premijer koji se cijepio prvog dana kako bi pružio primjer i potaknuo stanovništvo da krene njegovim stopama.

Rekao je da je razgovarao s čelnicima farmaceutskih tvrtki koje su razvile cjepivo i jamčile da mogu dostaviti potrebne doze u rokovima koje traže izraelske vlasti.

Brzo cijepljenje i mjere ograničenja kretanja će nam omogućiti da prvi u svijetu izađemo iz pandemije, ocijenio je Netanyahu u izbornoj kampanji nakon što je ovog tjedna raspušten parlament.

On računa na izlazak iz krize početkom ožujka, prije parlamentarnih izbora 23.

“Mislimo da bi mogli biti prva zemlja u svijetu koja će postići grupni imunitet”, rekao je Arnon Afek, ravnatelj bolnice Sheba blizu Tel-Aviva.

Komentari