Izrael protjerao ravnatelja HRW-a Omara Shakira

pixabay

Država Izrael u ponedjeljak je protjerao ravnatelja organizacije Human Rights Watcha (HRW) za Izrael i za palestinski teritorij Omara Shakira.

Shakir je tako postao prva osoba protjerana u okviru spornih mjera protiv kampanje bojkotiranja židovske države.

Izrael od 2017. zabranjuje ulazak na svoj teritorij stranaca optuženih da podupiru kampanju BDS (bojkot, povlačenje kapitala, sankcije) uperenu protiv zemlje. No, navodi izraelsko ministarstvo za strateške poslove, Shakir, američki državljanin je prvi kojemu je određen izgon na temelju te mjere.

Izrael mu je krajem 2018. odbio produljiti vizu, optuživši ga da podupire BDS, što Omar Shakir niječe. Izraelski vrhovni sud je nakon niza žalbi odobrio njegov izgon.



Europska unija i UN izrazili neslaganje s izraelskom odlukom

“Dočekat ćete me ovdje, nadam se, u neko bolje vrijeme. U vrijeme kada se budu poštovala prava svih, Izraelaca i Palestinaca i kada jednakost svih bude pravilo”, istaknuo je Shakir u zračnoj luci Bena Guriona u Tel Avivu.

Dvadesetak osoba došlo je pružiti potporu čelniku HRW-a, nevladine organizacije za ljudska prava sa sjedištem u New Yorku, noseći transparente na kojima je pisalo “Ne možete sakriti okupaciju”.

“Izrael, kao svaka druga zdrava zemlja, ima pravo odlučiti tko može ući u zemlju i raditi unutar njezinih granica”, opravdavalo se ministarstvo za strateške poslove, perjanica izraelske kampanje protiv BDS-a.

Europska unija i UN su izrazili neslaganje s izraelskom odlukom. Sjedinjene Države su istaknule da se “snažno protive kampanji BDS”, potvrdivši privrženost slobodi govora.

BDS poziva na gospodarski, kulturni i znanstveni bojkot Izraela radi prekida okupacije i kolonizacije palestinskih područja. Njegovi pristaše navode primjer Južnoafričke Republike tvrdeći da je bojkot te zemlje omogućio obračun s režimom aparthejda.

“Svi koji rade protiv Izraela moraju znati da im nećemo dopustiti da ovdje žive i rade”, rekao je nakon odluke Vrhovnog suda ministar unutarnjih poslova Arie Dery koji je Shakira opisao kao “čelnika pokreta BDS-a”.

“Ni HRW ni ja kao njegov predstavnik nikada nismo pozivali na bojkot Izraela”, branio se Shakir. HRW je zapravo pozvao tvrtke koje posluju u židovskim naseljima da to više ne čine, ali nisu tražile bojkot Izraela”, dodao je.

Ovaj izgon nije uperen protiv Omara Shakira osobno, već općenito protiv HRW-ova suzbijanja izraelskih “diskriminatornih” politika, ocjenjuje Roth. “Želeći kazniti Omara i protjerati ga, Izrael još više otkriva svoje slabosti”.

Komentari