Izrael neće dozvoliti čelnicima Poljske i Ukrajine da govore na forumu sjećanja na holokaust

Svjetski forum sjećanja na holokaust održat će se 22. i 23. siječnja u Jeruzalemu, u memorijalnom centru Yad Vashem. Međutim, dužnosnici pojedinih istočnih europskih država ovoga se puta susreću s ozbiljnim problemom.

Nakon što su proteklih godina pogoršani izraelsko-poljski odnosi zbog, kako tvrdi izraelska strana, negiranja poljskog sudjelovanja u holokaustu od strane službene Varšave, na forum u Jeruzalem neće stići poljski predsjednik Andrzej Duda kojemu organizatori nisu omogućili držanje govora.

S istim problemom sada je suočen i ukrajinski predsjednik Volodymir Zelenski, kojemu organizatori ne žele omogućiti govor. Naime još ranije je izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova osudilo slavljenja onih snaga koje su u Ukrajini odgovorne za masovna ubojstva Židova i smatra kako sjećanje na holokaust ne može biti unutarnja stvar države.

Međutim ukrajinski čelnik je izjavio kako će u svakom slučaju nazočiti forumu u Jeruzalemu, iako smatra kako je čin onemogućavanja njegovog govora nepravedan. Zelenski svoju odluku tumači riječima,  kako je svaki četvrti Židov, poginuli u holokaustu, bio građanin Ukrajine.



Kao odgovor, ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je kako službeni Kijev osuđuje bilo kakve oblike netrpeljivosti i antisemitizma, a očuvanje povijesnog sjećanja o tragediji holokausta i dalje će ostati važan smjer ukrajinske državne politike, piše Geopolitika.news.

Komentari