Izrael će cijepiti Palestince s izraelskom radnom dozvolom

Ilustracija Foto: Profimedia

Izrael će cijepiti desetke tisuća Palestinaca koji posjeduju dozvolu za rad na izraelskom teritoriju ili u židovskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali, potvrdile su u nedjelju izraelske vlasti.

Palestinska samouprava je 19. veljače priopćila da je s Izraelom postigla dogovor o cijepljenju protiv covida-19 stotinjak tisuća Palestinaca koji rade na izraelskom teritoriju, gdje se provodi sveobuhvatna i brza kampanja cijepljenja.

Premda su izraelske vlasti izvijestile da o tome razgovaraju s Palestincima, nisu potvrdile da su počele takvu kampanju cijepljenja palestinskih radnika.

U nedjelju je “politički vrh odobrio (…) provedbu kampanje cijepljenja palestinskih radnika koji posjeduju izraelsku radnu dozvolu i zajednica u Judeji i u Samariji (kako židovska država zove naselja na Zapadnoj obali)”, piše u poruci medijima COGAT, tijelo ministarstva obrane koje nadgleda civilne aktivnosti na palestinskom teritoriju.



Kampanja cijepljenja koju organiziraju COGAT i izraelsko ministarstvo zdravstva počinje “ovih dana” na mjestima gdje se s okupirane Zapadne obale ulazi u Izrael i u “industrijskim zonama” izraelskih naselja, dodao je COGAT, napominjući da će palestinski radnici primiti Modernino cjepivo.

Nevladine organizacije i palestinski dužnosnici rekli su ovih dana da je Izrael “dužan” kao “okupatorska sila osigurati” cjepivo za 2,8 milijuna Palestinaca na Zapadnoj obali i dva milijuna u Pojasu Gaze.

Palestinci u istočnom Jeruzalemu, teritoriju koji je Izrael okupirao i anketirao, mogu se cijepiti kao i ostatak izraelskog stanovništva.

Više od 4,65 milijuna Izraelaca (50 posto stanovništva) primilo je barem prvu dozu od početka kampanje 19. prosinca 2020. nakon potpisivanja ugovora s laboratorijem Pfizerom.

Palestinci su primili tek nešto više od 30.000 doza, od kojih 2000 od Izraela koji se obvezao da će im poslati 5000.

Palestinska ministrica zdravstva Mai al-Kaila rekla je da epidemiološka situacija na Zapadnoj obali “veoma zabrinjava” zbog porasta broja zaraženih među mladima pa je proglašen novi paket mjera u nadi da će se zaustaviti lokalni prijenos britanskog i južnoafričkog soja virusa.

U Pojasu Gaze, palestinskoj enklavi pod izraelskim embargom, u kojoj je na vlasti islamistički Hamas, zdravstvene vlasti su izvijestile o padu broja hospitalizacija zadnjih tjedana, zbog čega su odlučile ukinuti karantenu.

Komentari