IZETBEGOVIĆ SE ŽALIO EUROPSKOM POVJERENIKU Kočničari europskog puta BiH su HDZ i Dodikov SNSD

Šef europske diplomacije Josep Borrell izjavio je u subotu u Sarajevu da priključenje zapadnog Balkana Europskoj uniji ostaje ključni cilj kako bi se dovršio mirovni projekt za cijeli kontinent.

Borrell je stigao u Sarajevo na obilježavanje 25. obljetnice Daytonskog sporazuma kojim je 1995. okončan rat u BiH.

U govoru u sjedištu Delegacije EU-a potvrdio je spremnost Unije da pomogne BiH i primi je u svoje članstvo kada za to ispuni uvjete: funkcionalna demokracija, snažna vladavina prava i poštivanje individualnih ljudskih prava.

Visoki europski predstavnik je upadljivo izbjegavao spomenuti kolektivna prava, jedno od pitanja koje trenutno najviše opterećuje stanje u BiH.



Borrell je kazao kako je na lokalnim političarima da preuzmu odgovornost za napredak svoje zemlje na europskom putu jer to od njih očekuju građani koji ne žele biti taoci prošlosti na koju ih podsjećaju negativna retorika, sadašnje podjele i sukobi.

“Europa je tu da vam pomogne i nadam se da to možemo ostvariti”, kazao je Borrell istaknuvši kako je pluralizam u BiH njeno ogromno bogatstvo no ono može biti i oružje u rukama onih koji žele podjele kako se to pokazalo kada je izbio rat 1992. koji je nazvao “nasramnijom epizodom u novijoj povijesti Europe”.

Borrell je govor trebao održati u paramentu BiH no to su vetom spriječili zastupnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem je čelu Milorad Dodik. Pravdali su to epidemiološkim mjerama i time da im netko “nameće protokol”.

Borrell se tijekom dana iza zatvorenih vrata sastao s čelnicima dva doma državnog parlamenta i njihovim zamjenicima a neki od njih su ujedno čelnici najvećih političkih stranaka u zemlji poput predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića i Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića.

Izetbegović se žalio na ostale

Izetbegović je novinarima nakon susreta izjavio kako nije htio ponavljati fraze o tome da je Dayton donio mir nego je pred Borrellom inzistirao na tome da treba raditi na reformama, prestati s blokadama i nijekanjem ratnih zločina.

“Mi (SDA) ćemo bjanko potpisati svaki dokument koji se odnosi na europski put BiH i bit ćemo motor tih promjena. Mi smo ti u borbi dva protiv jednog koji uklanjaju mukotrpno i blokade o kojima je riječ”, rekao je Izetbegović, sugerirajući kako su kočničari HDZ BiH i Dodikov SNSD.

U povodu obljetnice Daytonskog sporazuma, poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović je optužio susjedne države da pokušavaju potkopati napredak ostvaren od potpisivanja sporazuma.

“Kao potpisnice mirovnog sporazuma, te države su dobile priliku da isprave svoje greške, koje su počinile prema BiH. Nažalost, u posljednjih nekoliko godina tamo su na vlast došle snage koje zajedno sa svojim satelitima u BiH pokušavaju potkopati i ono malo napretka koji je implementacijom jednog dijela Daytona postignut”, izjavio je reis Kavazović, prenosi “Dnevni avaz”.

Stoltenberg: NATO će nastaviti podržavati BiH

Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko je ocijenio da sporazum nikome ne daje pravo da dovodi u pitanje opstanak BiH i sigurnost njezinih građana koji imaju pravo na siguran i dostojanstven život.

“Građani Bosne i Hercegovine mogu biti sigurni da će njihovi partneri u međunarodnoj zajednici biti uz njih na čvrstom i odlučnom putu prema tom cilju. Taj put bi mogao, i mora biti odlučniji nego u posljednjih deset godina, a trebao bi obuhvatiti i uspješne elemente iz prvih deset godina (nakon rata) kada su država, entiteti i županije najbrže napredovali”, izjavio je Inzko.

Izjavu u povodu 25. obljetnice okončanja rata u BiH dao je i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg podsjećajući na ključnu ulogu koju je Savez odigrao u provedbi vojnog dijela mirovnog sporazuma angažirajući 60 tisuća vojnika iz zemalja-članica.

“NATO će nastaviti podržavati BiH. Međutim, budućnost je u vašim rukama. Uz zajedništvo, odlučnost i kompromis, velike se stvari mogu postići. Četvrt stoljeća nakon Daytona, došlo je vrijeme da se ponovo posveti miru, reformama i prosperitetnoj budućnosti za sve”, rekao je Stoltenberg.

Komentari